Kenniscafé - Veiligheid e-fiets in interactie met andere weggebruikers

Kenniscafé - Veiligheid e-fiets in interactie met andere weggebruikers

Datum: 26-9-2023, 10:00 - 11:00
Locatie: Online via Teams
Op dinsdag 26 september organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) samen met de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en platform Veilig Fietsen een kenniscafé “Veiligheid e-fiets in interactie met andere weggebruikers”. Tijdens dit kenniscafé presenteert de Rijksuniversiteit Groningen de resultaten van hun studie naar de risico’s van de elektrische fiets, in verhouding tot de conventionele fiets, en de rol van andere weggebruikers bij fietsongevallen.
 • Het aantal fietsers dat ernstig letsel oploopt bij verkeersongevallen in Nederland is zorgwekkend. Dit komt onder andere doordat veel mensen in Nederland fietsen, maar ook het toenemend gebruik van de elektrische fiets heeft het verkeersbeeld veranderd. Een gevolg is dat er relatief vaak naar de elektrische fiets gewezen wordt als belangrijke factor voor het hoge aantal ongevallen. Het is echter de vraag of andere factoren die samenhangen met toegenomen e-fiets gebruik, niet minstens zo belangrijk zijn. Hogere leeftijd en de daarbij horende toename in kwetsbaarheid, en/of een toename van het aantal gefietste kilometers bijvoorbeeld. Ook de invloed van andere weggebruikers kan belangrijk zijn.

  Frank Westerhuis presenteert de resultaten van de (literatuur)studie van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Hij deelt zijn inzichten over wat ongevalsdata ons vertelt over de risico’s van een elektrische fiets ten opzichte van een conventionele fiets. Landelijke ongevalsdata hebben echter wel beperkingen en hierom is het belangrijk om deze resultaten ook met mensen te bespreken die dichterbij de praktijk staan. Hierover willen wij na de presentatie in gesprek.

  Voor meer informatie over het onderzoek zie: “Veiligheid E-fiets in interactie met andere weggebruikers”.

  Programma
  10:00 Welkom
  10:05 Achtergrond van de vraag/het onderzoek door het ministerie van IenW
  10:10 Presentatie van onderzoeksresultaten door de RuG
  10:30 Vragen
  10:55 Samenvatting en afsluiting
  11:00 Einde kenniscafé

Aanmelden

U kunt zich niet meer registreren voor deze bijeenkomst.

Heeft u zich al reeds aangemeld voor deze bijeenkomst en wilt u zich afmelden? Klik hier.

Relevantie

Terug naar '2023'
Submenu openen

Kenniscafé - Veiligheid e-fiets in interactie met andere weggebruikers

Scroll naar boven