Het
literatuuronderzoek naar de gezondheidsimpact door snelheidsverlaging naar 30 km/h binnen de bebouwde kom verscheen in juni en is uitgevoerd door GGD Amsterdam, GGD Rotterdam-Rijnmond, Gemeente Amsterdam, Rotterdam, Amsterdam UMC en Erasmus MC. Zij maakten een analyse van wat er bekend is aan effecten op geluid, luchtkwaliteit, verkeersveiligheid en verschuiving naar actieve modaliteiten. Vanwege het positieve effect op de verkeersveiligheid en de geluidsbelasting adviseren ze beleidsmakers over te gaan tot het instellen van een limiet van 30 km/h.
Actieve modaliteiten
Er is op dit moment geen bewijs dat de verlaging van de snelheid zal leiden tot meer gebruik van actieve modaliteiten. Het is moeilijk vast te stellen of er een effect is op het gebruik van actieve modaliteiten omdat veel factoren de toename hiervan beïnvloeden. In combinatie met andere maatregelen lijkt een verlaging van de snelheid wel tot een toename van het aantal fietsers en wandelaars te leiden.
Geluidsbelasting
De geluidsbelasting neemt duidelijk af als gevolg van de snelheidsverlaging, tussen de 1,5 en 6 dB. Meerdere factoren hebben invloed op het geluid, zoals wegdek, snelheidsremmende maatregelen, veelvuldig optrekken en afremmen, de hoeveelheid verkeer en het aandeel (stillere) elektrische auto’s. Door de herverdeling van verkeer zal de geluidsbelasting op sommige plaatsen toenemen en op andere afnemen.
Verkeersveiligheid
Uit schattingen en registraties van verkeersongevallen blijkt dat de verkeersveiligheid toeneemt, in de orde van 24 tot 64 procent. Het lijkt erop dat automobilisten ook in de directe omgeving van 30 km/h zones langzamer gaan rijden. De kans op dodelijke ongevallen lijkt ook te dalen. Zones waarin naast het stellen van een limiet ook fysieke maatregelen zijn genomen om de snelheid te beperken hebben meer effect op de verkeersveiligheid dan zones waarin alleen een limiet is gesteld.
Luchtkwaliteit
Over de impact op de luchtkwaliteit is veel onzekerheid. De gemiddelde concentraties stikstofdioxide en fijnstof veranderen waarschijnlijk nauwelijks. Op sommige wegen neemt de uitstoot toe maar op andere ook weer af.
Achtergrond
In het onderzoek is de nadruk gelegd op bronnen uit Nederland en de EU om zoveel mogelijk aan te sluiten op de Nederlandse situatie. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de Academische Werkplaats Gezonde Leefomgeving, Amsterdam UMC, Erasmus MC en de GGD Amsterdam.