ANWB haalt inmiddels 6 op 10 gestolen fietsen terug aan de hand van een tracker

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:28-09-2020
Een gelijmde tracker op de fiets zorgt ervoor dat aardig wat gestolen fietsen worden opgespoord.

De ANWB biedt dat aan in combinatie met een Blijven Fietsen Verzekering. Polishouders krijgen daarbij de tracker op hun fiets gemonteerd, die de verzekeraar vertelt waar de fiets staat bij diefstal. De resultaten zijn bemoedigend, zo meldt het verzekeringsplatform AMweb.

Het track & trace-systeem werkt via het LoRa-netwerk. De zender wordt geactiveerd via een app. Is je fiets gestolen, dan geef je dit met één druk op de knop aan via de app en kan het zoeken beginnen.

ANWB werkt samen met opsporingspartner Fris om gestolen fietsen terug te vorderen. In veel gevallen gaat dat relatief eenvoudig. Fietsen worden door dieven vaak ‘koud weggezet’. Dieven zetten de fietsen eerst een periode onbeheerd op een andere plek om te zien of er geen actieve trackers zijn. Staat de fiets er na een enige tijd nog, dan kan hij ‘veilig’ op transport.

Het is voor ANWB dus zaak om meldingen snel op te volgen. Als Fris heeft geconstateerd dat het framenummer klopt, dan mag het de fiets meenemen en terugbezorgen bij de eigenaar. Staat de fiets op privéterrein, dan wordt de politie ingeschakeld.

De trackers worden after-market aan het slot vastgelijmd. Simpelweg eraf slopen is echter vrijwel onmogelijk, vertelt een woordvoerder. De trackers zijn dus goed zichtbaar. Bovendien wordt met een sticker de aanwezigheid nog eens extra benoemd. De fietsen zijn daarmee niet aantrekkelijk voor de gelegenheidsdief.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

ANWB haalt inmiddels 6 op 10 gestolen fietsen terug aan de hand van een tracker

No data found
Scroll naar boven