Nieuwe vervoermiddelen lokken vaak kritische reacties uit en het meest recente voorbeeld daarvan is de fatbike. De auteurs van het artikel
Fatbikes en verkeersveiligheid: een brede, toekomstbestendige aanpak kijken met een genuanceerde blik naar de opkomst van elektrisch ondersteunde voertuigen zoals de fatbike. Die leiden tot discussie over veiligheid en regelgeving maar hebben ook hun voordelen voor het mobiliteitssysteem, als alternatief voor autoritten of aanvulling op openbaar vervoer. De fatbike kan daarmee een bijdrage leveren aan de bereikbaarheid en een betere luchtkwaliteit.
Voor de veilige integratie van fatbikes is het onder meer nodig om na te gaan wat een passende plek op de weg is voor deze voertuigen. Ook kunnen aanpassingen in toegestane snelheden en leeftijdsgrenzen noodzakelijk zijn. Daarnaast is er speciale aandacht nodig voor het verkeersgedrag van jongeren, de grootste gebruikersgroep van de fatbike.
Bij de opkomst van een nieuw vervoermiddel is het van belang om opnieuw de balans tussen mens, voertuig en weg onder de loep te nemen. Een brede aanpak, met aandacht voor regelgeving, infrastructuur, gedrag en handhaving, is nodig om fatbikes effectief en veilig te integreren in het mobiliteitssysteem. Daarbij is Nederland met zo’n aanpak beter voorbereid op nieuwe mobiliteitsoplossingen die in de toekomst op de markt komen.
Lees het hele artikel van Joost van Thiel en Jeroen van Luyn op pagina 40 van het decembernummer van Verkeerskunde of
hier online.