Tot nog toe verwerkte Fietsplatform de wijzigingen in de locatie van knooppunten en de routes tussen de knooppunten handmatig in de landelijke routedatabank, waarin ook data van de Langeafstand Fietsroutes (LF-routes) zijn opgenomen. In samenwerking met een werkgroep van routebureaus onderzocht het platform of dit efficiënter kon en of een geautomatiseerde koppeling tussen de regionale fietsroutedata en de landelijke routedatabank mogelijk zou zijn. Hoewel er grote verschillen zijn in de manier waarop de routedata worden bijgehouden bleek het mogelijk om een ICT-oplossing te ontwerpen waarmee de beschikbare brondata in al hun verschijningsvormen gekoppeld kunnen worden. Deze oplossing is vorig jaar getest en nu dus in vier provincies geïmplementeerd.
Projectleider John van Echtelt:
‘De eerste drie pilotprovincies waren Groningen, Friesland en Drenthe. Uiteindelijk haakte ook de provincie Utrecht aan. Omdat het Utrechtse routenetwerk net volledig is gereviseerd, was dit het ideale moment om de nieuwe routedata correct en via het geautomatiseerde werkproces in de Routedatabank te krijgen. Daarmee konden we direct al veel handmatig mutatiewerk besparen.’
Met de ervaringen uit deze eerste fase werkt het Fietsplatform nu toe naar een landelijke uitrol, die nog dit jaar zou moeten worden afgerond.
Bron: Fietsplatform