Alternatieven voor de pneumatische telslang nog schaars

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:25-02-2009

Echte alternatieven voor de pneumatische telslang zijn er nog niet. Alleen de zogenaamde Eco Counter uit Frankrijk lijkt een alternatief. Die is ongeveer even nauwkeurig als de telslang maar wel duurder.


De gewone pneumatische telslang telt fietsers met een onnauwkeurigheid van rond de vijf procent. Nadeel van de telslang is dat deze redelijk vandalismegevoelig is. Toch wordt hij nog veelvuldig gebruikt. Zo gaat Stadsgewest Haaglanden binnenkort telslangen installeren op 12 vaste telpunten.
De Franse firma Eco Counter timmert de laatste tijd nadrukkelijk aan de weg met een inductielus die speciaal is ontwikkeld om fietsen te tellen. De lus wordt in ruitvorm een paar centimeter onder het wegdek aangebracht. Dankzij uitkiende algoritmes kunnen de lussen in combinatie met enige elektronica fietsers en auto's onderscheiden. Met dit type lus zijn al enkele bescheiden onderzoeken uitgevoerd, onder meer door de Franse overheid. Die vond - in een overigens kleine steekproef - een onnauwkeurigheid van 5 procent bij gemengd verkeer.
In ons land heeft de provincie Drenthe op twee plaatsen de lussen geïnstalleerd op proef, één op een vrijliggend fietspad en één op een weg met gemengd verkeer. Met één registratieapparaat dat wisselend op beide locaties wordt ingezet. Men wil vooral bekijken of de tellers er in slagen om individuele fietsers in groepen juist te tellen. De eerste indrukken zijn daar positief. Definitieve resultaten van de proef volgen over een paar maanden.
Een andere techniek die wellicht in toekomst perspectief biedt komt uit Delft. Daar wordt een glasvezelkabel onder het fietspad gebruikt om de fietstelpaal aan te sturen. Daar wordt aan één kant LED licht in gestuurd en aan de andere kant worden de lichtfrequenties gemeten. Door de druk van de fietswielen vervormt de glasvezel een klein beetje waardoor de weerkaatsing in de glasvezel verandert. Daardoor veranderen ook de gemeten lichtfrequenties, en zo worden fietsers gedetecteerd. Ook in Delft loopt nog onderzoek naar de resultaten.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Alternatieven voor de pneumatische telslang nog schaars

No data found
Scroll naar boven