Amsterdam experimenteert weer met de deelfiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:21-06-2021
Amsterdam krijgt 1400 deelfietsen, waaronder 100 deelbakfietsen. Een deel staat al op straat; de rest volgt vanaf half augustus

De plotselinge opkomst van de deelfiets liep in Amsterdam rond 2017 behoorlijk uit de hand. Rondslingerende fietsen veroorzaakte veel overlast. De gemeente trapte hard op de rem en de meeste deelfietsen verdwenen. Nu probeert men het opnieuw, maar dan strikt gereguleerd.
 
Er komen kleine aantallen deelfietsen en elektrische deelbakfietsen op verschillende locaties in de stad. Per gebied geldt een maximum aantal. FlickBike parkeert 400 deelfietsen langs metrostations aan de Westlijn. Donkey Republic 300 deelfietsen in Oost en Go About 200 deelfietsen op de Zuidas en 400 deelfietsen in Zuidoost. Cargoroo plaatst 100 elektrische deelbakfietsen in Oost en de Rivierenbuurt.

Om te voorkomen dat de deelfietsen weer tot parkeeroverlast leiden hanteert men het systeem van back-to-many. De deelfietsen moeten dan bij een van de locaties van de aanbieders teruggebracht worden. De buurtbakfietsen hebben wel elk een eigen parkeerplek. Een gps-module zorgt ervoor dat de fietsen niet ‘losgelaten’ kunnen worden op plekken waar dit niet mag. Hiermee wordt voorkomen dat de fietsen door de stad gaan zwerven.
Alle parkeerplekken zijn herkenbaar gemarkeerd.

In Amsterdam komen verder de komende tijd 10 tot 15 BuurtHubs, waaronder met elektrische deelfietsen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Amsterdam experimenteert weer met de deelfiets

Scroll naar boven