Amsterdam kleurt fietsstroken rood

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:20-10-2014

Alle fietsstroken op de ‘binnenring&' in Amsterdam worden rood. Inclusief de veelgebruikte fietsverbinding op de Marnixstraat, Weteringsschans en Sarphatistraat. Fietsers krijgen zo op deze ‘binnenring&' een herkenbaarder plek op de rijbaan.


Op dit moment ontbreekt op delen van deze drukke fietsroute nog een duidelijke, rode fietsstrook. Om fietsers een zichtbaarder en veiliger plek op de rijbaan te geven worden hier de komende weken rode fietsstroken aangelegd. Op een deel van de Sarphatistraat wordt de gehele rijbaan rood gemaakt, als proef. Hier is de auto duidelijk te gast in fietsgebied.

Deze maatregel loopt vooruit op de aanleg van Plusnet Fiets. Dit Plusnet Fiets omvat de belangrijkste fietsverbindingen in Amsterdam. Hier krijgen fietsers volop de ruimte, zoveel mogelijk voorrang op kruisingen en meer comfort bij verkeerslichten.

Buiten de binnenstad voldoen de fietspaden van het Regionaal netwerk fiets al grotendeels aan de eisen van dit Plusnet, in de drukke binnenstad is het moelijker om dit voor elkaar te krijgen. Het rode asfalt op de fietsstroken op de binnenring is daarom een stap in de richting van een voor fietsers beter en comfortabeler ingerichte straat.

In totaal heeft de ‘binnenring’ eind oktober 1,8 kilometer aan nieuw rood geasfalteerde fietsstroken. De teller aan rood geasfalteerde fietsstroken staat eind dit jaar op 11,3 kilometer. In 2016 moet 15 kilometer rood geasfalteerd zijn. Het gaat hier om niet-vrij liggende fietsstroken op 50 km wegen.

Het rood maken van fietsstroken is één van de maatregelen uit het meerjarenplan Fiets van de gemeente. De maatregelen moeten op de korte termijn het fietsen in de stad plezieriger en veiliger maken. Met rode fietsstroken zijn automobilisten minder geneigd op de fietsstroken te rijden of te parkeren. Op kruispunten zorgt de rode kleur samen met de duidelijke markering ervoor dat de voorrang voor fietsers wordt benadrukt.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Amsterdam kleurt fietsstroken rood

No data found
Scroll naar boven