Het
uitvoeringsplan vloeit voort uit een andere kijk op de openbare ruimte, waarin de aandacht op het gebied van verkeer is verschoven van snelheid en doorstroming naar leefbaarheid en bereikbaarheid. Met de in het plan beschreven maatregelen wil de gemeente Amsterdam de verkeersveiligheid verbeteren, de stad veilig en uitnodigend maken voor fietsers en voetgangers en aansturen op bewust mobiliteitsgedrag.
Fietser
Amsterdam wil fietsknelpunten gaan aanpakken, bijvoorbeeld door grotere opstelvakken aan te leggen bij kruispunten en onregelmatigheden in het wegdek te herstellen. Daarnaast moet er in de stad meer ruimte komen voor fietsers en pakt de gemeente snelheidsverschillen op het fietspad aan, door snelle en langzame fietsers te scheiden en fietsers op bepaalde locaties hun snelheid te laten matigen. Op straat en bij ov-stations moet meer ruimte voor fietsparkeren komen.
Maatregelen voor verkeersveilig gedrag zijn ook vooral gericht op fietsers. Er komt onder andere een test met Adaptive Speed Governance voor elektrische fietsen in het Vondelpark. Met deze technologie kan de gemeente fietsers voorzien van locatie-specifieke informatie zodat ze hun (snelheids)gedrag kunnen aanpassen. Met verkeerseducatie wil de gemeente het verkeersgedrag van jongeren beïnvloeden, onder meer door ze te wijzen op de risico’s van opgevoerde fatbikes.
Voetganger
Wethouder Melanie van der Horst heeft 2025 uitgeroepen tot het Jaar van de Voetganger. Het is de bedoeling om voetgangers meer ruimte te geven op de stoep en de openbare ruimte voor hen toegankelijker te maken. Ook pakt Amsterdam voetgangersknelpunten aan, zoals zebrapaden waar veel ongelukken gebeuren, om de verkeersveiligheid te verbeteren.
In het algemeen wil de gemeente de verkeersveiligheid verbeteren door de aanpak van black spots, locaties met risico op dodehoekongevallen en gevaarlijke locaties op 30 km/h wegen. Daarnaast wil men de veiligheid van de infrastructuur lokaal verbeteren, bijvoorbeeld door belijning aan te passen en schoolstraten aan te leggen.