Apps en trackers moeten fiets beter in beeld brengen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:14-07-2020
In tegenstelling tot de auto is het verplaatsingspatroon van een fiets relatief lastig vast te leggen. Met app’s en trackers komt daar langzaam verandering in.

In deze tijd een gevoelig onderwerp, het digitaal volgen van personen, bijvoorbeeld met app’s. Het volgen van fietsers biedt echter ook concrete voordelen: betere informatie om fietsvoorzieningen te plannen. En je kunt de fietser beter meenemen in verkeersregelingen.

Zo werkt Siemens op dit ogenblik in een project voor het I&W-programma Talking Traffic aan het nauwkeuriger in beeld brengen van fietsritten. Daarvoor werkt men samen met Tracefy, leverancier van GPS fleetmanagement oplossingen, onder andere voor E-bikes. Het jonge bedrijf dat onlangs nog een miljoen euro wist op te halen bij investeerders levert de hardware (GPS trackers) én de bijbehorende software. Onder meer thuisbezorgdiensten en aanbieders van deelfietsconcepten maken hier gebruik van.

Tijdens een acceptatietest in het kader van Talking Bikes hebben Siemens Mobility en Tracefy circa twintig fietsers met de Tracefy-software op proef zichtbaar gemaakt voor intelligente verkeerslichten, zogenaamde iVRI’s. Na deze pilot start men nu met de rittenregistratie. De planning is om binnen twee jaar 5,6 miljoen ritten real time digitaal in kaart te brengen.

Ring-Ring
Ring-Ring is vooral bekend als app die de ritten bijhoudt van werknemers, die bij voldoende kilometers een beloning ontvangen van de baas. Op dit moment werkt Ring-Ring, eveneens binnen Talking Traffic, aan de uitrol van een versie van de app waarin CrossCycle techniek (van Dynniq) is verwerkt. Daarmee kunnen fietsers die de app hebben geïnstalleerd zich aanmelden bij een intelligent verkeerslicht en dan eerder groen verwachten.

In Den Bosch, Nijmegen en Deventer werd met deze oplossing inmiddels al door een aantal fietser proefgereden. Ook in Deventer wordt de app uitgerold. Fietsers die de app downloaden krijgen op 100 meter afstand van een verkeerslicht een ‘ring’ te horen op de telefoon. Enkele seconden voordat het licht op groen springt, volgt een ‘ring-ring’. Ook met deze app wordt data verzameld over gereden ritten.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Apps en trackers moeten fiets beter in beeld brengen

No data found
Scroll naar boven