'Benut Europees Herstelfonds voor ontwikkeling Nationaal Toekomstbeeld Fiets'

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:05-12-2021
De Fietsersbond en de Vervoerregio Amsterdam voeren een grote coalitie aan van zeventien gemeenten en twaalf provincies die het Rijk oproept werk te maken van een nationaal fietsplan. Ze willen dat het Rijk miljoenen uit het Europees Herstelfonds oormerkt voor fietsinfrastructuur.

Het Rijk heeft eerder afspraken gemaakt met provincies en regionale partijen om een Nationaal Toekomstbeeld Fiets (NTF) te ontwikkelen. Dat moet landsdekkend de opgave voor fietsinfrastructuur in beeld brengen. Het gaat daarbij om een optelsom van regionale fietsnetwerkplannen, waarmee een landelijk dekkend netwerk van fietsinfrastructuur is te realiseren. Op basis van de huidige plannen en ambities is becijferd dat voor hoofdroutes tot 2027 6,6 miljard euro nodig is, plus nog eens 0,6 miljard voor fietsparkeren.

Tot concrete invulling van de plannen is het nog niet gekomen. Dat zou te maken hebben met de langdurige formatie. De coalitie dringt er op aan om geld uit het Europees Herstelfonds daarvoor in te zetten. De fiets kan een logische invulling bieden aan de klimaatdoelen van het Herstelfonds.

België heeft al zeven procent van het herstelplan gereserveerd voor fietsprojecten (411 miljoen euro), meldt de Fietsersbond.

De brief over het NTF aan de regering is opgesteld door de Fietsersbond en de Vervoerregio Amsterdam en wordt gesteund door de Provincies Noord-Brabant, Limburg, Zeeland, Zuid-Holland, Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland, Utrecht, Flevoland, Gelderland en Noord-Holland en de gemeenten Amersfoort, Amsterdam, Houten, Apeldoorn, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Den Bosch, Utrecht, Leiden, Nijmegen, Maassluis, Rotterdam, Tilburg, Zwolle, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

'Benut Europees Herstelfonds voor ontwikkeling Nationaal Toekomstbeeld Fiets'

Scroll naar boven