Berichten op maat zetten app-gebruikers aan tot meer fietsen

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:14-12-2018
Door app-berichten tekstueel te laten aansluiten bij iemands persoonlijke drijfveren, kan het fietsgebruik extra worden bevorderd. Dat leert een door de Universiteit Twente uitgevoerd experiment onder gebruikers van de SMART-app.

 • Met de SMART-app kun je door slim te reizen punten verdienen via persoonlijke uitdagingen; vermijd bijvoorbeeld de file of kies voor de fiets. Je kunt het saldo vervolgens verzilveren in de SMART-shop. De app is in opdracht van de gemeente Enschede ontwikkeld.


  Binnen het Horizon 2020-project EMPOWER wordt onderzoek gedaan naar mogelijke manieren van positieve beloning om fietsgebruik te bevorderen. Binnen EMPOWER is al een eerste stap gezet om deze uitdagingen persoonlijker te maken, zodat er voor elke gebruiker een relevante uitdaging beschikbaar is. Waar er vroeger één uitdaging was (bijvoorbeeld fiets 50 kilometer) is er nu keuze uit vijf (bijvoorbeeld fiets 5, 10, 20, 50 of 100 kilometer).

  Vanuit de Universiteit Twente, opleiding Communicatiewetenschap, heeft Luisa Sanchez Diez voor haar bachelorafstudeeropdracht deze persoonlijke benadering een slag verder gebracht. Er zijn twee elementen toegevoegd aan de uitdagingen: het tekstueel laten aansluiten van de uitdaging bij iemands persoonlijke drijfveer (bijvoorbeeld gezondheid, duurzaamheid of kostenbesparing) en het versturen van motiverende berichten om de gebruiker de uitdaging te laten voltooien. Deze zijn in een onderzoek getest op effectiviteit.

  Bij de groep die beide soorten berichten ontvingen steeg het fietsgebruik met 22%. Groepen die één vorm van de persoonlijke aanpak kregen, lieten een stijging zien van 12% (enkel berichten) en 6% (enkel persoonlijke uitdagingen).

  Binnen SMART wordt nu gekeken hoe deze vormen van personalisatie kunnen worden toegepast in de reguliere uitdagingen cyclus, aangezien het personaliseren op dit moment nog veel handwerk is. De volgende stap is om dit te automatiseren.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Berichten op maat zetten app-gebruikers aan tot meer fietsen

No data found
Scroll naar boven