Bij een doorfietsroute hoort een doorfietsrotonde

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:04-08-2020
De situatie komt vaak voor: buiten de bebouwde kom een breed eenzijdig tweerichtingenfietspad, en binnen de dorpskern aan weerszijden een fietsstrook. Maar hoe verbind je die twee zaken? Met een doorfietsrotonde.

doorfietsroute_l.JPGHet idee komt uit Friesland, waar de doorfietsrotonde binnenkort voor het eerst te zien zal zijn. Daar wordt het fietspad tussen Leeuwarden en Jirnsum, richting Heerenveen opgewaardeerd tot een doorfietsroute. Waar het kan breder, en in ieder geval comfortabeler dan wat er nu ligt. .

Delen van het fietspad zijn al verbreed, onder andere buiten Wytgaard. Binnen Wytgaard is ervoor gekozen het vrijliggende fietspad te vervangen door fietsstroken, waardoor er meer ruimte overblijft om de straat te vergroenen.

Aanvankelijk wilde men fietsers de weg schuin laten oversteken om van fietsstrook naar fietspad te gaan en omgekeerd, maar die oplossing leek toch teveel veiligheidsrisico’s met zich mee te brengen. Zo kunnen fietsers in de dode hoek van tractoren en vrachtwagens terecht komen.

Nu ligt er een ontwerp van de doorfietsrotonde. Zo’n rotonde komt de weggebruikers bekend voor, zo denkt de provincie Friesland. Maar er zijn meer voordelen. De rotonde drukt de snelheid van het autoverkeer en vracht- en landbouwverkeer hebben goed overzicht over de hele situatie.  En bij het oprijden van de doorfietsrotonde heeft de fietser de verantwoordelijkheid in eigen hand, zo redeneren de ontwerpers verder. Fietsers moeten ook voorrang verlenen aan verkeer op de rotonde. Bij het afrijden (naar het vrij liggende fietspad) heeft de fietser altijd voorrang.

Aan de rand van de rotonde ligt overigens een strook die te overrijden is door brede tractoren, met wat drempels om te voorkomen dat gewone automobilisten er gebruik van gaan maken.

Na de zomer zal met de aanleg van twee doorfietsrotondes - aan beide kanten van het dorp - worden begonnen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Bij een doorfietsroute hoort een doorfietsrotonde

Scroll naar boven