Het onderzoek heeft plaats binnen programma Duurzame Bereikbaarheid van de Randstad van het de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Opzet daarbij is dat wetenschappelijk onderzoekers in samenwerking met experts uit de praktijk kennis ontwikkelen over vraagstukken rond verstedelijking, ruimte, mobiliteit en transport. In dat kader hebben Transumo Footprint, Fietsersbond en Fietsberaad/CROW het initiatief genomen tot het opzetten van een Community of Research & Practice voor de Fiets. Deze 'fietscommunity' gaat tot medio 2014 twee onderzoeksprojecten van RUG en UvA faciliteren. Behalve het fietsgebruik naar multimodale knooppunten staat ook onderzoek naar verandering van het fietsgebruik op de rol.
De community organiseert onder meer de interactie met 'de fietspraktijk' (gemeenten, consumentenorganisaties, ProRail, NS e.d.). In dit geval betreft dat onder andere de gemeenten Amsterdam, Groningen en Amersfoort die hebben toegezegd mee te werken aan het onderzoek. De 'fietscommunity' functioneert ook als een kennisplatform waar de fietsonderzoekers hun aanpakken, resultaten, probleempunten in hun projecten met elkaar en met praktijkpartijen delen.
Het procesmanagement van de fietscommunity ligt bij Jan Klinkenberg, die - met Hugo van der Steenhoven (Fietsersbond), Otto van Boggelen (Fietsberaad) en de twee ‘lead onderzoekers’ Eva Heinen (RUG) en Lucas Harms (UvA) - de uitvoering van activiteiten aanstuurt. De community zal administratief ondergebracht worden bij NWO, maar voor de kennisverspreiding gebruik maken van het instrumentarium van Fietsberaad en Fietsersbond.