CROW-Fietsberaad lanceert Dataplatform Fietsparkeertellingen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:27-06-2024
Op donderdag 27 juni heeft CROW-Fietsberaad tijdens het Vexpan Seminar Fietsparkeren het Dataplatform Fietsparkeertellingen gelanceerd. Via dit platform kunnen overheden fietsparkeertellingen en ontsluiten voor andere gebruikers. De geüploade data moeten hiervoor voldoen aan de Datastandaard Fietsparkeertellingen.

Enkele jaren geleden heeft CROW-Fietsberaad de Datastandaard Fietsparkeertellingen ontwikkeld om het mogelijk te maken fietsparkeerdata te combineren en te vergelijken. Overheden of adviesbureaus die data volgens die standaard hebben verzameld kunnen deze met een tool uploaden op het nieuwe Dataplatform Fietsparkeertellingen. Zo kunnen ze contouren van fietsparkeerlocaties en tellingen delen met andere organisaties.
 
Bij de lancering is het dataplatform gevuld met data uit een telling van ProRail in 2022 op 395 stations met bijna 2.000 fietsparkeerlocaties. Dit is de eerste grootschalige telling die heeft plaatsgevonden met de Datastandaard Fietsparkeertellingen. Partijen die zelf tellingen op deze locaties willen uitvoeren kunnen alvast gebruik maken van dezelfde contouren, of de contouren van nieuwe parkeerlocaties laten aansluiten op de bestaande.  
 
Fietsparkeerdata
Met het Dataplatform Fietsparkeertellingen wil CROW-Fietsberaad de toepassing van de datastandaard stimuleren. Fietsparkeerdata kunnen overheden helpen bij het nemen van investeringsbeslissingen voor fietsenstallingen, bij de exploitatie van fietsenstallingen en bij het monitoren van doelstellingen, zoals het stimuleren van fietsen en het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte. Daarnaast kunnen datatoepasseingen de gebruikers van fietsenstallingen helpen bij het vinden van lege plekken in de stalling en het verkrijgen van toegang.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

CROW-Fietsberaad lanceert Dataplatform Fietsparkeertellingen

Scroll naar boven