Veilige inrichting van de omgeving van scholen is belangrijk, omdat daar vaak kwetsbare verkeersdeelnemers aanwezig zijn, zoals voetgangers, fietsers en bestuurders van gemotoriseerde tweewielers en scootmobielen. Rond een school kan men een zogenoemde ‘schoolzone’ inrichten, herkenbaar door opvallende inrichtingskenmerken. Schoolzones zijn een optie voor wegen en/of wegvakken waar een maximumsnelheid geldt van 30 km/uur of lager, zoals een erftoegangsweg of (woon)erf.
Bron: CROW (2024)
Herkenbare inrichting
De drie basiskenmerken voor een herkenbare inrichting van schoolzones zijn de markering ‘schoolzone’ op het wegdek, verkeersbord J21 met onderbord ‘schoolzone’ en snelheidsremmende maatregelen. Aanvullend vermeldt de notitie
Schoolzones: toepassing en inrichting twee optionele kenmerken om de verkeersveiligheid te vergroten en bij te dragen aan de herkenbaarheid van een schoolzone: oversteekplaatsen en attentieverhogend straatmeubilair. De notitie bevat een afwegingskader dat decentrale overheden helpt bij de beslissing om een schoolzone al dan niet toe te passen. Ook staan er enkele voorbeeldsituaties in om te laten zien hoe je de inrichtingskenmerken kunt toepassen.
Digitale ontsluiting
Daarnaast is de digitale ontsluiting van schoolzonegegevens van belang. Wegbeheerders kunnen hun schoolzones verifiëren en beheren in de beheeromgeving 'George' van het Nationale DataPortaal Wegverkeer (NDW). In combinatie met gegevens over schooltijden en schoolvakanties van de PO-raad kunnen weggebruikers gericht informatie krijgen bij het naderen van een schoolzone.
Uit een recente pilot in vijf gemeenten blijkt dat digitale waarschuwingen een positief effect hebben op het rijgedrag van automobilisten. Voor een optimaal effect is van belang dat schoolzones fysiek herkenbaar zijn én dat de digitale gegevens actueel zijn.