Doe mee aan SWOV-onderzoek naar veiligheid fietsstraten

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:13-11-2023
  • Startdatum:13-11-2023 08:13:19
Fietsstraten worden in Nederland steeds populairder als middel om het fietsen te stimuleren en ontbrekende schakels in het fietsnetwerk te verbinden. Desondanks zijn er weinig studies uitgevoerd om de rol en veiligheid van de fietsstraat te evalueren. Daarom start SWOV een onderzoek naar de veiligheid van fietsstraten.

De belangstelling van gemeenten voor fietsstraten blijkt uit het feit dat 33,8 kilometer fietsstraat wordt aangelegd op 30km/uur-wegen in Nederland, met een bijdrage uit de tweede tranche investeringsimpuls verkeersveiligheid. 
 
In het onderzoek van SWOV zal een pilotstudie worden uitgevoerd met gemeenten die bereid zijn om samen te werken en informatie te verstrekken. Het ongevalsrisico op fietsstraten zal worden geanalyseerd op basis van ongevallengegevens en (fiets)verkeersintensiteiten. 
 
SWOV nodigt gemeenten uit informatie en gegevens te delen over hun huidige en toekomstige fietsstraten. Denk hierbij aan locaties van fietsstraten, beslissingsprocessen, implementatiedata, fiets- en auto-intensiteit op fietsstraten en andere wegen, en eventuele eigen evaluaties van fietsstraten. 
 
Door samen te werken met SWOV dragen gemeenten bij aan een beter inzicht in de veiligheid van fietsstraten, wat kan leiden tot verbeteringen in het ontwerp en de implementatie van deze belangrijke schakels in het fietsnetwerk. Geïnteresseerde gemeenten kunnen contact opnemen met SWOV voor meer informatie over deelname aan het onderzoek.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Doe mee aan SWOV-onderzoek naar veiligheid fietsstraten

Scroll naar boven