Donkey Republic blijkt volgens de gemeente niet aan de vergunningsvoorwaarden te hebben voldaan. ‘Al vanaf de start van de vergunning op 1 juli jl. bleef het aantal fietsen op straat te laag, en werden ook andere voorwaarden niet nagekomen (zoals het herplaatsen van fietsen)’, zo laat wethouder Lot van Hooijdonk weten.
De deelfietsaanbieder is tot de conclusie gekomen dat het aanbod in Utrecht minder rendabel is dan aanvankelijk werd verwacht, ook in vergelijking met andere (buitenlandse) steden, waar men in veel gevallen overheidssubsidie ontvangt. Daarop wilde men het aantal deelfietsen halveren van 600 naar 300, maar dat is voor de gemeente niet acceptabel.
Omdat men volgens de gemeente ook niet aan de overige vergunningvoorwaarden wil gaan voldoen, heeft men besloten de vergunning in te trekken.
Overigens start de deelfietsprovider dezer dagen wel in de Drechtsteden. Gbuzz zet daar 230 Donkey Republic deelfietsen in, verdeeld over zon 75 uitgiftepunten.
Uit de nieuwste cijfers blijkt wel dat de deelbakfietsen volop worden gebruikt, bijvoorbeeld door buurtbewoners om kinderen te halen en brengen naar school en sportclubs, boodschappen te doen of grote aankopen te vervoeren. Zo werden er in het 3e kwartaal van dit jaar gemiddeld meer dan 2 boekingen per bakfiets per dag gemaakt; dat is meer dan in andere steden. Binnen een half jaar is er al 92.000 kilometer met alle bakfietsen in Utrecht gefietst.
Op basis van de selectie van aanbieders voor vergunningen voor deeltweewielers is verder TIER Mobility vanaf 1 oktober begonnen met het plaatsen van elektrische deelfietsen en elektrische deelbromfietsen (e-scooters). Inmiddels hebben ruim 1.100 gebruikers meer dan 2.500 ritten op de elektrische deelfietsen gemaakt en daarmee 11.000 kilometer afgelegd. Zo’n 900 gebruikers hebben bijna 2.700 ritten gemaakt op een e-scooter en daarmee 12.500 kilometer gereden.