EU-project intelligente transportsystemen voor fietsers van start in Overijssel

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:12-06-2023
Begin juni is in Overijssel het project MegaBITS van start gegaan. Doel van het project is een stijging van het aantal fietskilometers en een daling van de CO2-uitstoot door de veiligheid, het comfort en het gemak voor fietsers te verbeteren met intelligente transportsystemen.

De provincie Overijssel is lead partner in het project Mobilizing Europe’s Green Ambition through Bicycles and Intelligent Transport Systems (MegaBITS), een vervolg op het BITS project dat vorig jaar werd afgerond. Het doel van MegaBITS is een stijging van tien procent in het aantal fietskilometers en een daling van een kleine negen procent in de CO2-uitstoot.
 
Er zijn vijf voorbeeldprojecten met intelligente transportsystemen voorzien in zeven Europese steden of regio’s: Smart Cycling Corridors in Zwolle en Enschede, Smart Traffic Management for Cyclists in Kopenhagen, Digitizing Urban Cycling in Hamburg, Smart Data Fusion in Antwerpen en Smart Cycling Management in Le Havre. Voor Overijssel houdt dit concreet in dat fietssnelweg F35 tussen Zwolle en Enschede omgebouwd wordt tot smart cycle highway. “Wij vinden fietsen erg belangrijk, want het is gezond en duurzaam”, vertelt Bert Boerman, gedeputeerde voor mobiliteit in de provincie Overijssel. “Wij investeren daarom altijd al veel in fietsinfrastructuur, maar willen nu ook koploper zijn in ‘smart cycling’.”
 
Naast de voorbeeldprojecten zullen ook twee eerdere initiatieven uit het BITS-project verder worden ontwikkeld. Dat zijn de CyclingDataHub, een open platform waar partners en belanghebbenden fietsgegevens kunnen uitwisselen, en de BITS Directory, waardoor ontwikkelaars van fiets-specifieke ITS-technologieën, overheden en andere bedrijven elkaar kunnen vinden.
 
MegaBITS loopt van 2023 tot 2026 en heeft een budget van bijna 5 miljoen euro. Volgens de organisatie brengt het project een revolutie teweeg in de fietsindustrie en helpt het de groene mobiliteitstransitie van de EU te ondersteunen.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

EU-project intelligente transportsystemen voor fietsers van start in Overijssel

Scroll naar boven