Een na grootste fietsenstalling van Nederland geopend bij Den Haag Centraal

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:01-07-2020
De fietsenstalling Koningin Julianaplein bij station Den Haag Centraal is in gebruik genomen. Er zijn 700 nieuwe OV-fietsen te huur en daarnaast zijn er ruim 7000 plekken om fietsen te stallen.

De stalling heeft een oppervlakte van iets meer dan anderhalf voetbalveld (8000 m2) en heeft daardoor ruimte voor bijna 8.000 fietsen die de eerste 24 uur gratis gestald kunnen worden. Waarbij ook plek is voor afwijkende fietsen zoals bakfietsen, fietsen met kinderzitjes en kratjes en 700 OV-fietsen.

In de glazen wanden van de stalling is de architectuur van Den Haag te zien. Bekende gebouwen van Den Haag, van oud tot nieuw, vormt de basis voor één doorlopende afbeelding op de gehele glaswand die de stalling omsluit. ‘Gevelelementen van 17 iconische gebouwen zijn in elkaar verweven tot een ca. 1.040 vierkante meter groot stadslandschap ‘met een Escheriaanse uitstraling. Als je erlangs fietst, ervaar je in een vloeiende beweging de skyline van de stad.’

Fietsers betreden de fietsenstalling via eén van de zes rolbanden. Beneden is een grote ontvangstruimte. Na het inchecken zie je hoe naar een vrije fietsplek te fietsen, stippellijnen zijn zichtbaar op de vloer én op het plafond, zodat je ze vanzelf begint te volgen. Groen is voor fietsers, geel voor voetgangers. De lichte kleuren, open wanden en goede verlichting zorgen voor sociale veiligheid.

Je kunt er bovendien helemaal rondlopen; er zijn geen lange doodlopende paden. De stalling werkt met een ‘check-in/check-out-systeem’ waar gebruikers met onder andere een OV-chipkaart kunnen betalen. De eerste 24 uur mag er gratis geparkeerd worden. Door middel van een QR code kun je onthouden waar je je fiets hebt achtergelaten. De stalling blijft open tot een kwartier na aankomst van de laatste trein.
 

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Een na grootste fietsenstalling van Nederland geopend bij Den Haag Centraal

No data found
Scroll naar boven