Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Een zakelijke speed-pedelec met fors belastingvoordeel

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:06-04-2021
Wie erover denkt als ondernemer een speed-pedelec aan te schaffen, zou zich even moeten verdiepen in de fiscale regelingen die daarvoor bestaan. Dat kan al gauw zo’n 35 procent schelen en brengt de prijs van een speed-pedelec bijna op het niveau van een gewone e-fiets.

De belastingvoordelen die specifiek gelden voor de speed-pedelec (en ook voor de elektrische bakfiets) bestaan al even, maar zijn voor veel mensen nog onbekend terrein. Om de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te bevorderen, kent de overheid namelijk de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving Milieu-Investeringen). Het gaat hier specifieke om de regelingen voor ondernemers, inclusief ZZP-ers. En dus niet om het beschikbaar stellen van een fiets van de zaak aan werknemers. Daarvoor geleden andere regelingen.

De MIA biedt extra fiscale aftrek (nml. 13,5% van de helft van de aanschafprijs), de Vamil-regeling maakt het mogelijk om een deel van het investeringsbedrag versneld af te schrijven. Voorwaarde is dat het voertuig staat op de milieulijst 2021 en dat is het geval met de speed-pedelec. Die valt namelijk onder de categorie brom- of snorfiets (code B3118).

Daarnaast is er ook nog de KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), een investeringsaftrek die je eveneens kunt gebruiken om 28% van de kosten van een speed-pedelec in mindering te brengen als aftrekpost.
De details van de regeling zijn op verschillende websites te vinden, waaronder die van de RVO. Verder besteden verschillende fietsenwinkels er aandacht aan in de vorm van rekenvoorbeelden. Bijvoorbeeld Fietsenwinkel en Ebikemasters rekenen het voordeel uit voor bepaalde merken.

Fietsenwinkel komt bijvoorbeeld uit op een totaal belastingvoordeel van zo’n 2000 euro op een speed-pedelec van 4600 euro (incl. teruggave btw). Het exacte voordeel hangt ook af van de persoonlijke omstandigheden/inkomsten.

We hebben de berekeningen op deze websites overigens niet gecontroleerd. Vraag daarom wel altijd eerst advies, bijvoorbeeld aan een accountant.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Een zakelijke speed-pedelec met fors belastingvoordeel

Scroll naar boven