Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fiets je vooral omdat het leuk is, of alleen als het nuttig is

Fiets je vooral omdat het leuk is, of alleen als het nuttig is

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:30-05-2022
Je hebt fietsers die gaan voor gemak en veiligheid. En je hebt fietsers die vooral fietsen om ervan te genieten. Daar kun je rekening mee houden, als je een fietsvriendelijke omgeving wil creëren.

utrecht-(1).jpgMarjolein Hordijk behaalde een masterdegree aan de TU/e. Als dataspecialist onderzocht ze daarvoor bij de gemeente Utrecht hoe je de omgeving zo kunt inrichten dat fietsers er optimaal gebruik van zullen maken.
Ze gebruikte daarvoor data afkomstig van de Utrechtse app ikFiets. Met die app word je beloond voor je fietskilometers in de vorm van aanbiedingen en prijzen.

De data afkomstig van die app werd aangevuld met verschillende andere open data bronnen, onder meer met gegevens van de routeplanner van de Fietsersbond. Marjolein Hordijk gebruikte verschillende modellen om uit die data een profiel van de fietsers te destilleren en welke voorkeuren bij de verschillende soorten fietsers meespelen als het gaat om het benutten van fietsinfrastructuur.

Daar kwamen twee soorten fietsers uit naar voren.

De eerste groep kenmerkt zich door de neiging om de kortste route te volgen. Ze hebben relatief sterke voorkeuren als het gaat om kruispunten, afslagen, snelheidsbeperkingen en verkeerslichten. Gemak en veiligheid voeren de boventoon.
Meer specifiek vermijden ze verkeerslichten in het algemeen, maar in mindere mate tijdens de spits, wanneer de lichten hen een veilige en efficiënte doorgang door druk verkeer kunnen bieden. Verder vermijden ze de agrarische omgeving tijdens woon-werkverkeer (maar niet tijdens vrijetijdsreizen). Ze hebben een relatief lage intentie om te fietsen en gaan niet persé fietsen omdat ze het leuk vinden. De fiets is vooral een vervoermiddel.

De tweede groep is in vergelijking daarmee bereid substantieel meer om te rijden. Als het even kan ontwijken ze bruggen en verkeerslichten tijdens de spits. Deze fietsers houden meer van een groene omgeving, ongeacht hun reisdoel. Het blijken de meer gevorderde fietsers te zijn die vaker een racefiets bezitten en een relatief hoge fietsintentie hebben. Bovendien fietsen ze omdat ze graag buiten zijn, het hun fysieke en mentale gezondheid verbetert en omdat ze er gewoon van genieten.

Hordijk, die inmiddels werkt bij adviesbureau We-Boost, onder meer gespecialiseerd in data-analyses van de gebouwde omgeving, verwerkte de resultaten van haar onderzoek in toegankelijk dashboard. Daarin kun je in een oogopslag zien hoe de ‘fietsbaarheid’ van een straat ca. netwerk is. Beleidsmakers kunnen daar hun conclusies uit trekken. Want als je het fietsen wil bevorderen is het nuttig om te weten waar en wanneer je bijvoorbeeld verkeerslichten kunt inzetten. Of dat de doelgroep die je voor ogen hebt wel of niet bereid is om te rijden.

Relevantie

Scroll naar boven