Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Fiets wint sterk aan populariteit onder Vlaamse scholieren

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:11-09-2020
1 op 3 scholieren in het secundair onderwijs die voorheen de bus of tram gebruikten stapt over op de fiets.

Voor COVID-19 gebruikte 1 op 2 middelbare Vlaamse scholieren het openbaar vervoer. De vrees bestond dat er nu veel voor de auto gekozen zou worden om jongeren naar school te brengen. Uit een online enquête van VAB bij 5.500 respondenten blijkt echter dat 30% van de middelbare schooljongeren die normaal het openbaar vervoer gebruiken zijn overgestapt op de fiets: 16% wordt nu met de auto gebracht en 44% blijft het openbaar vervoer gebruiken.

Opvallend is dat de jongeren die landelijk of in een kleine stad wonen vaker het openbaar vervoer blijven gebruiken: 47% cq. 45% ten opzichte van 40% in grote steden.

Scholieren aan de rand van een grote stad zijn het vaakst overgestapt op de fiets: 36%. Jongeren die meer landelijk wonen stappen vaker over op de auto: 21%

Al met al heeft de fiets sterk aan populariteit gewonnen in het secundair onderwijs: 59% gebruikt nu de fiets om naar school te gaan, ten opzichte van 44% voor corona. Het aantal jongeren dat te voet naar de middelbare school gaat is gelijk gebleven, de auto steeg van 21% naar 29%.

Gezien het sterk toegenomen aantal fietsers naar secundaire scholen, roept VAB gemeenten op om extra aandacht te besteden aan de veiligheid van fietsers. ‘Zowel de nieuwe fietsers als de automobilisten moeten wennen aan deze nieuwe situatie van nog meer fietsers richting secundaire scholen.’

VAB verwacht wel dat vanaf 25 oktober bij het ingaan van de wintertijd gezinnen met jongere kinderen de fiets zullen laten staan en dan kiezen voor de auto of (opnieuw) voor het openbaar vervoer. VAB adviseert daarom aan De Lijn om met scholen te overleggen hoe men in het najaar de dienstregeling kan aanpassen om tegemoet te komen aan de verwachte stijgende vraag naar openbaar vervoer.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fiets wint sterk aan populariteit onder Vlaamse scholieren

Scroll naar boven