Fietsbrug over Amsterdam-Rijnkanaal gaat pont vervangen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:05-02-2024
Het Rijk, de provincie Utrecht en de gemeente Stichtse Vecht hebben op 31 januari 2024 een bestuursovereenkomst gesloten voor de aanleg van een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Nieuwer ter Aa en Breukelen. De brug moet in 2030 gereed zijn, en tot die tijd blijft de pont op deze locatie varen.

Het besluit om de een fietsbrug aan te leggen is de uitkomst van een proces dat begon na de aankondiging van Rijkswaterstaat in 2022 dat de pont bij Nieuwer ter Aa in augustus van dat jaar uit de vaart zou worden genomen vanwege veiligheidsrisico’s. Dat zou betekenen dat gebruikers van de pont kilometers moesten omfietsen of -lopen. In juni 2022 boden actiecomité “Laat ons niet zwemmen”, Fietsersbond, Landelijk Fietsplatform, Te Voet, Vrienden van de Voetveren en Wandelnet daarop een petitie aan aan de Tweede Kamer met het verzoek om de pont in de vaart te houden tot er een goed alternatief was. Ruim 6.400 mensen ondertekenden de petitie voor het in de vaart houden van de pont.
 
Veiligheidsmaatregelen
Eind 2022 werd al bekend dat het Rijk, de provincie Utrecht en de gemeente Stichtse Vecht overeenstemming hadden bereikt over het aanleggen van een fietsbrug als alternatief voor de veerverbinding. De pont kon voorlopig blijven varen. Onderzoeksinstituut MARIN heeft ondertussen onderzocht welke extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn om de pont in de vaart te houden. Op de pont zal voortaan een steward meevaren, houdt men meer afstand tot de doorgaande vaart, stopt men met varen bij minder dan 1000 meter zicht (dit was 300) en gebruikt men standaard marifoon. Dit kan in de praktijk betekenen dat de pont minder vaak kan varen en dat gebruikers soms langer moeten wachten.
 
Doorfietsroute
Gedeputeerde André van Schie is blij met de overeenkomst: “Fijn dat de fietsbrug er écht gaat komen. De route over het Amsterdam-Rijnkanaal is essentieel in het dagelijkse leven van de inwoners van Nieuwer Ter Aa, maar ook heel belangrijk voor fietsers uit de rest van de provincie. De fietsbrug sluit ook mooi aan bij de toekomstige doorfietsroute van-Dom-tot-Dam tussen Utrecht en Amsterdam.”
 
Kosten
De fietsbrug kost naar schatting 27 miljoen euro. Het Rijk zal hier 20 miljoen aan bijdragen, de provincie 5 en de gemeente 2 miljoen. De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor de realisatie en het beheer van de fietsbrug.
 
Bronnen: Provincie Utrecht, Fietsersbond.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsbrug over Amsterdam-Rijnkanaal gaat pont vervangen

Scroll naar boven