Fietsend familielid zet aan tot fietsen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:24-01-2011

Als iemand binnen het gezin fietst, inspireert dat anderen ook tot fietsen. Dat blijkt uit een langjarige studie in het Oostenrijkse Graz naar factoren die belangrijk zijn om gedragsverandering te bewerkstellingen.


Voor het onderzoek werden mensen tweemaal ondervraagd: in 2005 en in 2009. Het onderzoek was erop gericht vast te stellen of mensen in die periode meer of minder zijn gaan fietsen, en vooral waarom. Het onderzoek laat een positieve ontwikkeling zien. Er zijn meer mensen met fietsen begonnen en minder zijn ermee opgehouden. De onderzoekers vonden daarbij een zekere samenhang tussen het fietsgebruik, de gebouwde en de sociale omgeving en de persoonlijke instelling. Zo waren bijvoorbeeld onder de nieuwe fietsers meer mensen van mening dat je je fiets zonder al te veel risico voor de deur kan achterlaten. En ook dat je met de fiets best bagage kunt meenemen.
Belangrijke motivator blijkt de familie. Als iemand anders in het gezin fiets, vervult die duidelijk de functie van rolmodel. De onderzoekers concluderen verder dat veel meer mensen profiteren van investeringen in de fiets dan alleen het aantal dat je zou kunnen kunt afleiden uit de modal split. In Graz ligt die op 14 tot 16% maar meer dan tweederde van de bevolkging gebruikt in de zomer minstens 1 tot 3 keer in de maand de fiets.
In het algemeen stellen de onderzoekers dat je – om gedragsverandering te bereiken – vooral de nadruk moet leggen op de praktische voordelen van de fiets, zoals geen parkeerproblemen en korte verbindingen. Het helpt als de infrastructuur daarop inspeelt met fietsvriendelijke verkeersregelingen en doorsteekjes en dergelijke. De invloed van de familie is wellicht lastiger in interventies om te zetten, maar wel kan men zich richten op de werk- cq. schoolomgeving.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsend familielid zet aan tot fietsen

No data found
Scroll naar boven