Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsers met autisme hebben meer behoefte aan overzicht in fietsnetwerk

Fietsers met autisme hebben meer behoefte aan overzicht in fietsnetwerk

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:18-10-2024
Bij mensen met autisme werken de hersenen anders waardoor ze bijvoorbeeld moeite hebben met onverwachte gebeurtenissen en het inspelen op gedrag van anderen. Daan van der Burgh van de Fietsersbond heeft zelf autisme en merkte dat hij rustiger routes kiest en minder snel oversteekt dan anderen. Hij vroeg zich af of de uitdagingen die hij met fietsen tegenkomst herkenbaar zijn voor anderen met autisme en deed hiernaar een verkennend onderzoek.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Autisme heeft ongeveer 1 tot 2 procent van de Nederlanders autisme. Zij verwerken informatie op een andere manier en hebben daardoor eerder last van alle prikkels die via de zintuigen binnenkomen en moeite met veranderingen en aanpassen. De meerderheid van de mensen met autisme heeft een gemiddelde tot hoge intelligentie.
Om te verkennen in hoeverre mensen met en zonder autisme dezelfde uitdagingen in het verkeer tegenkomen stelde Van der Burgh een vragenlijst samen op basis van de kenmerken van autisme en zijn eigen ervaringen in het verkeer en verspreidde deze via social media. Hij kreeg hierop 188 reacties, waarvan 108 van mensen met autisme. Hieruit kwamen een aantal duidelijke verschillen naar boven.
 
Drukte
Om te kunnen ontspannen door fietsen hebben mensen met autisme vaker behoefte aan een rustiger omgeving: 62 procent van de mensen met autisme geeft aan een rustige omgeving nodig te hebben tegen 42 procent van de mensen zonder autisme.  
In drukke situaties vindt 60 procent van de mensen met autisme het vervelend als mensen te dichtbij komen, bijvoorbeeld als ze door een andere fietser krap worden ingehaald. Voor mensen zonder autisme is dit 46 procent.
 
Oversteken
Mensen met autisme vinden het in het algemeen moeilijker om over te steken en zeker bij drukte. Als het druk is vindt 57 procent van de mensen met autisme het lastiger om over te steken, tegen 27 procent van de mensen zonder autisme. Vermoeidheid speelt hierbij ook een rol. Uit eigen ervaring vertelt Daan van der Burgh dat hij aan het eind van een werkdag langer aarzelt dan anderen om een weg met autoverkeer over te steken. “Mijn hersenen kunnen de informatie dan niet meer verwerken.” Uit de enquête bleek dat 42 procent van de respondenten met autisme hier ook last van heeft, tegen 16 procent van de mensen zonder autisme.
 
Aanbevelingen en vervolgonderzoek
Fietsen is niet alleen maar een uitdaging voor mensen met autisme, Van der Burgh noemt ook het plezier dat hij eraan beleeft en hoe hij juist door het fietsen zijn gedachten kan ordenen. Maar de deelnemers aan het onderzoek met autisme bevelen aan om meer structuur in het verkeer te brengen, zoals vrijliggende fietspaden en overzichtelijke oversteken.  
Om de verschillen in verkeersgedrag tussen mensen met en zonder autisme beter in kaart te brengen is vervolgonderzoek nodig. Daan van der Burgh levert daar graag een bijdrage aan en is hiervoor te benaderen via d.vanderburgh@fietsersbond.nl.
 
 
Bronnen: Fietsersbond, Nederlandse Vereniging voor Autisme
 

Relevantie

Scroll naar boven