Fietsers zien variabele bewegwijzering wel zitten

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:10-10-2018
Sinds een jaar experimenteert Kopenhagen met variabele bewegwijzering voor fietsers. Bij files op het fietspad wordt verwezen naar een alternatieve route. De fietsers zien dat wel zitten.

 • Kopenhagen kent net zoals de grote Nederlandse steden ook problemen als gevolg van het groeiende aantal fietsers. 56% van de fietsers heeft er behoorlijk last van, 36% af en toe.
  Daarom installeerde men vorig jaar variabel bewegwijzering die in actie komt als er congestie of ongevallen zijn op de hoofdroute voor de fietsers.

  Uit onderzoek onder fietsers blijkt dat ze daar wel gevoelig voor zijn. 28% zou een andere route nemen die meer dan 900 meter langer is om opstoppingen te vermijden. 27% zou de alternatieve route kiezen als het 600 meter om was. Maar 11% gaf aan nooit te willen omrijden.
  Uiteraard wil men ook in de praktijk toetsen hoe fietsers zich gedragen. Een eerste aanzet daartoe ging echter de mist in, omdat de telslangen onnauwkeurige resultaten bleken op te leveren. Inmiddels heeft men camera’s met beeldherkenning ingezet, waarmee fietsers met een nauwkeurigheid van 98% zijn te tellen. Het is dus nog even afwachten in hoeverre het systeem daadwerkelijk op straat functioneert.

  Overigens is het systeem al rendabel als slechts 5 procent van de fietsers de aanbevelingen op de borden zouden overnemen, zo heeft een kosten-batenanalyse uitgewezen
   
   

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsers zien variabele bewegwijzering wel zitten

No data found
Scroll naar boven