De juryleden zijn verder te spreken over de grote innovatiekracht van de gemeente Zwolle. De fietsrotonde op de Wipstrikkerallee is slechts één van de dingen waarmee Zwolle het thema Fietsen zonder hindernissen echt in de praktijk brengt. Op deze rotonde kunnen auto’s niet helemaal rondrijden en fietsers wel.
Zwolle is de vijfde stad die zich volgens de Fietsersbond Fietsstad mag noemen. Eerder gingen Veenendaal, Groningen, Houten en 's-Hertogenbosch met de eer strijken. Zwolle onderscheidt zich op het thema Fietsen zonder hindernissen. Volgens Saskia Kluit, adjunct-directeur van de Fietsersbond, is dit thema erg belangrijk voor fietsers. "We komen allemaal wel eens vervelende hindernissen tegen. Slecht wegdek, gevaarlijke kruispunten en onnodig omrijden kunnen het plezier in het fietsen flink verminderen en zijn soms zelfs reden om helemaal niet meer te fietsen. Zwolle gaat hier prima mee om door de fietser echt centraal te zetten."
Volgens de jury is de titel voor Zwolle een beloning voor consequent hoogwaardig fietsbeleid sinds 1971. De fietsvoorzieningen in de stad zijn van hoge kwaliteit en infrastructurele 'parels' als de Hanzeboog en de fietstunnel naar de wijk Stadshagen oogsten veel lof. Toch zijn het volgens Saskia Kluit niet deze grote projecten die goed fietsbeleid maken. "Goed fietsbeleid betekent dat je door de ogen van fietsers naar de stad kijkt. Kleine dingen zoals het net even iets breder maken van opstelstroken zorgen ervoor dat je je als fietser gewaardeerd voelt. En die waardering is wederzijds."
[promotiefilm gemeente Zwolle]