Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsnota Gemeente Hoorn Fietsnota Fietsend verder naar 2020

Fietsnota Gemeente Hoorn - Fietsnota Fietsend verder naar 2020

  • Soort:Beleidsdocumenten
  • Auteur:Afdeling Stadsontwikkeling
  • Uitgever:Gemeente Hoorn
  • Datum:15-03-2011

Fietsnota van de Gemeente Hoorn waarin het beleid is geformuleerd. Een groot onderdeel is de aanpak van de verkeersveiligheid voor alle fietsers.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • Aanleiding
    Waarom een nieuwe fietsnota? Het antwoord hierop is eenvoudig: de vigerende fietsnota ‘Veiliger Fietsen’ dateert uit 2002 en heeft een maatregelenpakket voor de periode tot en met 2006. Inmiddels is deze termijn verstreken en is behoefte aan een nieuwe nota met
    nieuwe inzichten en maatregelen. Hierbij is het noodzakelijk om de nota ‘Veiliger Fietsen’ te evalueren en de essentie van die nota te gebruiken voor de nieuwe nota ‘Fietsend Verder’.
    Daarnaast heeft de fiets een belangrijke functie in de mobiliteit van Hoorn. Het fietsgebruik zou dan ook bevorderd moeten worden door de positie van de fietser in het verkeer te versterken.

    Proces en werkwijze
    Het proces voor de totstandkoming van de nota ‘Fietsend Verder’ is anders dan de vorige nota ‘Veiliger Fietsen’. Daar waar in de vorige nota gekozen is voor een door de gemeente zelfstandig voorbereid beleidsstuk, is voor de nieuwe nota bewust gekozen door middel van een interactief proces met de bevolking tot een beleidsnota te komen.

    Het wijkoverleg van het Venenlaankwartier heeft het initiatief genomen om een inventarisatie te houden in hun wijk waarbij veel fietsknelpunten zijn benoemd. Het initiatief is zeer gewaardeerd en daarom is voor deze fietsnota gekozen voor een andere opzet dan
    bij de nota ‘Veiliger Fietsen’. De fietsnota is bedoeld om het fietsgebruik te bevorderen. Daarom is het van belang goed in beeld te hebben welke wensen de dagelijkse gebruikers hebben.

    Om hier een beeld van te krijgen is gekozen voor het houden van een workshop tijdens de wijkoverleggen. Dit vormt een belangrijk deel van de inventarisatie in het plan.
    Daarnaast heeft de Fietsersbond nadrukkelijk aangegeven graag mee te willen werken aan de totstandkoming van de fietsnota. Hij heeft ook een onderzoek gedaan naar de fietsknelpunten in West-Friesland. Het gedeelte van het onderzoek wat zich richt op Hoorn is meegenomen in deze nota.

    Een projectgroep is opgesteld die gedurende de looptijd van het project in totaal vier keer bij elkaar gekomen is. Naast de Fietsersbond, adviesbureau Goudappel Coffeng en de gemeente, maakten de politie en Veilig Verkeer Nederland (afdeling Hoorn) ook deel uit van deze projectgroep.

    Leeswijzer
    In hoofdstuk 2 wordt de fietsnota ‘Veiliger Fietsen’ geëvalueerd. De maatregelen uit die nota worden beoordeeld op de vraag of ze zijn uitgevoerd. Hoofdstuk 3 gaat in op het landelijk en provinciaal beleid. Daarnaast worden verwante gemeentelijke beleidsplannen
    bekeken en worden voor het fietsbeleid belangrijke ontwikkelingen besproken. In hoofdstuk 4 wordt de huidige situatie voor de fiets bekeken, waaronder ongevallen en (de kwaliteit van) de infrastructuur. Hoofdstuk 5 bevat het wensbeeld waar de gemeente naar toe wil werken met daaraan gekoppelde doelstellingen. Dit wensbeeld wordt vertaald naar een maatregelenpakket in hoofdstuk 6. Tenslotte de bijlagen met kaartbeelden en verslagen van de workshops.

Relevantie

Scroll naar boven