Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Fietsongevallen ondervertegenwoordigd in politieregistratie

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:15-04-2005

Jaarlijks vallen 260 000 letselslachtoffers als gevolg van een verkeersongeval. Het merendeel van de slachtoffers is fietser (43%), 14% is snor- of bromfietser en ongeveer een kwart automobilist. Deze cijfers liggen hoger dan blijkt uit de politieregistratie van verkeersongevallen.


Jaarlijks vallen 260 000 letsel-slachtoffers als gevolg van een verkeersongeval. Het merendeel van de slachtoffers is fietser (43%), 14% is snor- of bromfietser en ongeveer een kwart automobilist. Deze cijfers liggen hoger dan blijkt uit de politieregistratie van verkeersongevallen.
De cijfers komen naar voren in het OBiN-onderzoek. Een enqu�teonderzoek van de Stichting Consument en Veiligheid, SWOV en TNO.
OBiN staat voor Ongevallen en Bewegen in Nederland. Het geeft inzicht in het aantal mensen dat jaarlijks letsel oploopt door ongevallen in de priv�sfeer, in het verkeer, tijdens het werk of tijdens sportdeelname.
Bij letselongevallen is in 42% van de gevallen politie aanwezig. Bij fietsslachtoffers ligt dit percentage op 22%, bij automobilisten op 81%. Dat is deels te verklaren door het feit dat het percentage slachtoffers met langdurig letsel bij automobilisten aanzienlijk hoger ligt dan bij fietsers (46% tegen 25%). Dit duidt erop dat automobilisten vaker bij ernstiger ongevallen zijn betrokken. Fietsers vinden vaker zelf hun weg naar de huisarts of de eerste hulp.
Kenmerkend gevolg van deze praktijk is dat er nagenoeg geen offici�le registratie bestaat van enkelvoudige fietsongevallen, aldus de onderzoekers.
Zie ook: OBiN-rapport / pdf

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsongevallen ondervertegenwoordigd in politieregistratie

Scroll naar boven