Fietsongevallen van 50-plussers in Zeeland

 • Soort:Onderzoeksrapport
 • Auteur:dr. Ragnhild Davidse e.a.
 • Uitgever:SWOV
 • Datum:18-06-2014

In opdracht van de provincie Zeeland heeft SWOV een dieptestudie uitgevoerd naar fietsongevallen met 50-plussers. Het onderzoek betrof 35 ongevallen waarbij een 50-plusser ten val was gekomen, tegen een obstakel was gereden of tegen een andere fietser of een brom- of snorfietser was gebotst.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • Het onderzoek leverde acht verschillende ongevalsscenario’s op van fietsers die vallen tijdens het afstappen en fietsers die vallen nadat ze tegen of over een obstakel rijden tot fietsers die met elkaar in botsing komen doordat iemand wordt ingehaald op het moment dat hij naar links wilde afslaan en een valpartij in een groep wielrenners.
  De scenario’s laten zien hoe dergelijke fietsongevallen met 50-plussers ontstaan en welke aspecten van rijbaan of fietspad, gedrag en voertuig daarbij een rol spelen.
  Op basis van deze informatie zijn maatregelen in kaart gebracht die kansrijk zijn om het aantal ongevallen met 50-plussers te verminderen.
  De maatregelen sluiten voor het merendeel aan op bestaande richtlijnen of suggesties voor maatregelen ter voorkoming van enkelvoudige fietsongevallen of ter verbetering van de veiligheid van oudere fietsers. Het gaat daarbij om verbeteringen aan de fiets en aandacht voor educatie, maar vooral ook over infrastructurele aanpassen.

 • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Fietsongevallen van 50-plussers in Zeeland

No data found
Scroll naar boven