Gaat het regenen?

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:06-11-2009

In het kader van het Europese ROADIDEA-project over innovatie op het gebied van weersinformatie voor het verkeer is een prototype fietsrouteplanner met neerslagvoorspelling gemaakt.


  • De meeste fietsritten worden in de praktijk droog afgelegd. Op de website het hetregenbijnanooit.nl houdt een woonwerk-fietser bij hoe vaak hij nat is geworden. Van de 288 ritten het afgelopen jaar waren er 256 droog en 32 met regen (11%). En navraag van de Belgische Fietsbond bij het KNMI van België leerde onlangs dat het daar zes procent van de tijd regent. Het lijkt misschien wat meer, maar dat kan dan te maken hebben met het feit dat er vooral veel regen valt tussen 15 en 18 uur. 
    Wie toch nog twijfelt, kan in de toekomst wellicht gebruik maken van de regenvoorspeller van het softwarebedrijf Demis, die ook de fietsrouteplanner voor de Fietserbond ontwikkelde. Bij dit project wordt de KNMI-weersvoorspelling twee uur vooruit binnen een grid van 1 km gecombineerd met de fietsrouteplanner die het bedrijf voor de Fietsersbond ontwikkelde. Op een internetkaart is vervolgens te zien hoeveel mm regen onderweg te verwachten is. De gegevens kunnen worden gecombineerd met de locatiegegevens van een gsm. Dat maakt het mogelijk in de toekomst ook onderweg gerichte informatie te krijgen. 
    Opzet van de regenvoorspeller is dat fietsers op grond van deze informatie eventueel hun vertrektijd of routekeuze kunnen aanpassen. De Fietsersbond vraagt fietsers hun mening te geven over een eventuele regenvoorspelling in de fietsrouteplanner. Zie http://rain.roadidea.eu/route/

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

No data found
Scroll naar boven