Gebruik elektrische fiets neemt toe in Corona-tijd

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:21-07-2020
De elektrische fiets wordt momenteel vaker gebruikt dan vóór de coronacrisis.

Hoewel met de meeste vervoerwijzen een kleinere afstand wordt afgelegd is er bij de elektrische fiets en lopen sprake van een toename in afgelegde afstand per persoon ten opzichte van vóór de coronacrisis. Voor de reguliere fiets ligt de afgelegde afstand weer op hetzelfde niveau als vóór de coronacrisis.

Het aantal verplaatsingen en de totale afgelegde afstand zijn weer toegenomen sinds het begin van de coronacrisis, maar liggen nog steeds lager dan voorheen, blijkt uit een nieuw rapport van onderzoekinstituut KiM. Momenteel worden er 29% minder reizen gemaakt dan vóór de coronacrisis, waarbij 37% minder afstand wordt afgelegd. Het aandeel fiets ligt hoger dan voor de coronacrisis, dit komt onder andere door de stijging in e-fietsgebruik.

Nog steeds beoordelen mensen het openbaar vervoer veel negatiever in vergelijking met de situatie vóór de coronacrisis. De meeste mensen (84%) maken op dit moment (nog) liever
gebruik van individueel vervoer. 46% van hen pakt vaker de auto en 14% vaker de fiets ter vervanging van de treinreis. Voor bus, tram en metro gebruikt 41% vaker de auto, 37% vaker
de fiets 17% loopt vaker.

Ook nadat de coronamaatregelen zijn opgeheven verwacht een deel van de mensen nog gebruik te maken van een alternatieve vervoerwijze. Van de mensen die nu vaker de fiets gebruiken ter vervanging van het OV, verwacht 52% dit na de coronacrisis ook nog vaker te doen. Voor de brommer betreft dit 47%, de auto 34% en voor lopen 40%.
 
Overigens meldt KiM ook dat thuiswerken nog altijd aan populariteit wint. Aan het begin van de crisis zei nog een kwart van de thuiswerkers dit ook na de crisis vaker te blijven doen. De afgelopen 2 maanden is dat gestegen naar 45%.

Aandeel vervoerwijzen in huidige situatie met corona (in verplaatsingen) (bron: KiM)

KiM-grafiek-(1).JPG
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Gebruik elektrische fiets neemt toe in Corona-tijd

Scroll naar boven