Google concurrent voor fietsplanners?

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:11-10-2006
Op internet trekken routeplanners grote aantallen bezoekers en inmiddels heeft een op de tien automobilisten een navigatiesysteem in de auto. Ook verschijnen er steeds meer fietsrouteplanners op internet. Zelfs Google lijkt nu geïnteresseerd in de ontwikkeling van een fietsrouteplanner.

Op internet trekken routeplanners grote aantallen bezoekers en inmiddels heeft een op de tien automobilisten een navigatiesysteem in de auto. Ook verschijnen er steeds meer fietsrouteplanners op internet. Zelfs Google lijkt nu ge�nteresseerd in de ontwikkeling van een fietsrouteplanner.

Zuid-Holland was de eerste provincie die een complete fietsrouteplanner op internet bracht. Onlangs volgde de provincie Utrecht met een soortgelijke planner, nu het paradepaardje van de Fietsersbond, die dit project trekt.
Twee gemeenten kennen een eigen fietsrouteplanner. De stad Utrecht heeft een algemene routeplanner, die voor zowel de auto als de fiets te gebruiken is. Amsterdam heeft een specifiek voor de fiets ontwikkelde planner.
Als het aan de Fietsersbond ligt beschikt binnenkort iedere provincie over een Fietsrouteplanner volgens het Utrechtse model, aldus een artikel in het onlangs verschenen nummer van Fietsverkeer.
Bij de eerste planners zoals in Zuid-Holland is nog uitgegaan van digitaal kaartmateriaal waarop het fietsnetwerk geprojecteerd wordt. Vanwege kostenaspecten lijkt het een trend om meer gebruik te maken van het Nationaal Wegenbestand van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer. Omdat dit bestand niet alle fietsroutes kent, worden vrijwilligers ingeschakeld om het netwerk te verfijnen en uit te breiden met de nodige kenmerken.
In Utrecht werkten daar zo'n 100 vrijwilligers aan mee. Die konden via internet onontdekte paden en paadjes toevoegen aan de database. Zuid-Holland doet het zonder vrijwilligers, maar gaat binnenkort de planner actualiseren op basis van nieuw kaartmateriaal.
Maar misschien worden de ontwikkelaars wel voorbijgestreefd door Google. Op de website van Emerce wordt de lancering van de Nederlandse versie van de landkaartensite Maps aangekondigd. De dienst is te gebruiken via het web en mobiele telefoons en is en passant een gratis online concurrent van TomTom-achtige navigatiesystemen.
E�n element ontbreekt volgens Google directeur Sidney Mock nog aan de lokale versie van Google Maps: alle fietspaden in Nederland. 'Nederland is een van de weinige landen waar een netwerk van fietspaden een volwaardige alternatieve infrastructuur is. In totaal ligt er zo'n 22.000 kilometer aan geplaveide wegen voor niet-gemotoriseerde tweewielers', zo weet Mock, die er aan toevoegt dat de fietspaden inmiddels op het wensenlijstje van Google staan.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Google concurrent voor fietsplanners?

Scroll naar boven