Vanaf 1 juni dit jaar kun je in Groningen een elektrische deelfiets pakken. Twee verschillende bedrijven gaan dan in totaal 400 elektrische fietsen in de stad neerzetten. Na een paar maanden komen er nog 200 bij. Beide bedrijven krijgen voor de periode 1 juni 2022 tot 31 mei 2024 een vergunning voor 300 elektrische fietsen. Blijkt de behoefte groter te zijn, dan kunnen het er meer worden.
Het aantal van 300 is volgens de gemeente bepaald aan de hand van het inwoneraantal en de mate van ‘early adaptors’ (vaak personen tussen 20 en 35 jaar oud) in de stad. Dit aantal is vergelijkbaar met aantallen deelfietsen in andere Nederlandse steden. Gebruikers zijn doorsnee bereid om maximaal 200 tot 250 meter af te leggen tot aan het deelvoertuig. Met 300 deelfietsen denkt de gemeente hieraan te voldoen.
De gemeente gaat niet over één nacht ijs. Deelfietsaanbieders moeten een benuttingsplan, een aanbodplan, een duurzaamheidsplan, een klachtenplan, een onderhoudsplan, een interoperabiliteitsplan en een veiligheidsplan indienen. Op basis daarvan heeft de selectie plaats.
De fietsen mogen niet overal op straat worden neergezet. Na gebruik moet je de fiets achterlaten in een fietsenrek of een fietsenstalling. Om een deelfiets te kunnen gebruiken, heb je net als bij deelscooters een app nodig. Daarin laat je met een foto zien dat je de fiets netjes hebt geparkeerd.
Elektrische deelfietsen van Bird zijn overigens al even in gebruik op zo’n zestig plekken in en rondom de stad, onder andere bij P+R-terreinen, om reizigers tijdens Operatie Julianaplein een alternatief te bieden voor de auto.
De gemeente heeft ook onderzoek gedaan naar het gebruik van deelscooters. Die zijn nog steeds populair in Groningen. Tussen 1 mei en 31 december 2021 zijn er in totaal 437.881 ritjes mee gemaakt, met een totale afstand van ruim anderhalf miljoen kilometer. Per dag waren het gemiddeld 1.787 ritten. Gemiddeld wordt elke deelscooter meer dan 5 keer per dag gebruikt.