Grootschalige proef met deelfietsen in Utrecht

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:11-12-2018
De gemeente Utrecht gaat samen met de Universiteit Utrecht en Hogeschool Windesheim in de praktijk onderzoeken of de deelfiets in een behoefte voorziet. Het Deense bedrijf Donkey Republic biedt hiervoor vanaf het voorjaar van 2019 haar deelfietsen aan in Utrecht.

 • Donkey-Republic-Rotterdam.jpgPlan is om 700 fietsen te plaatsen. De proef is in eerste instantie gericht op een betere bereikbaarheid van het Utrecht Science Park.

  Als meer mensen de deelfiets pakken, wordt de OV-verbinding naar het Utrecht Science Park naar verwachting minder druk, zo hoopt de gemeente. Bovendien kan een deelfiets ook voorkomen dat mensen meerdere privéfietsen nodig hebben. Daarmee kan de schaarse ruimte in vooral de historische binnenstad en stationsfietsenstallingen beter benut worden.

  Het praktijkonderzoek is onderdeel van het landelijke onderzoeksprogramma 'Smart Cycling Futures'. Doel van dit programma is om op een vernieuwende manier fietsgebruik te vergroten. De vorm van het onderzoek is een 'Living Lab'. Dit is experimenteel, praktijkgericht en flexibel, aldus de gemeente. Als iets niet goed blijkt te werken in de praktijk, wordt ervan geleerd en bijgestuurd. Donkey Republic is actief in meer dan veertig Europese steden en scoorde bij de selectie van de samenwerkingspartner hoog op aandacht voor de lokale situatie, samenwerking en duurzaamheid.

  Donkey Republic opereert al in enkele Nederlandse steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam.
   

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Grootschalige proef met deelfietsen in Utrecht

No data found
Scroll naar boven