Ze vroegen daarvoor aan ruim 800 Vlaamse en Nederlandse ouderen (gemiddelde leeftijd rond de 70 jaar) wat de consequenties waren van de aanschaf van een elektrische fiets. Daaruit bleek dat degenen die begonnen met e-biken, de fiets veel vaker pakten. Het gebruik van de niet-elektrische fiets nam af.
De aanschaf van een elektrische fiets leidde er niet toe dat men minder vaak ging lopen.
Men vroeg de deelnemers aan het onderzoek of ze iets merkten ten aanzien van hun gezondheid. Want behalve dat men na aanschaf van een de elektrische fiets vaker op de fiets stapt, blijkt uit eerder onderzoek dat men waarschijnlijk ook langere afstanden aflegt.
Maar gemiddeld genomen merkten de deelnemers geen effect. Noch positief, noch negatief. Dat laatste kun je als pluspunt beschouwen, want er wordt wel eens geopperd dat het effect negatief zou kunnen zijn omdat een e-fiets minder inspanning vraagt.
Slotconclusie van de onderzoekers is dat het altijd zinvol is om fietsen op oudere leeftijd te bevorderen en dat daarbij het stimuleren van het gebruik van de e-bike kan worden overwogen.
Om de veiligheid van e-bikes voor oudere volwassenen te vergroten, moeten e-bike-cursussen worden georganiseerd voor degenen die op oudere leeftijd beginnen met e-biken. En moet er een veilige fietsinfrastructuur worden voorzien.