ITS kan meer mensen in het zadel helpen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:09-07-2021
Apps, sensoren bij verkeerslichten en LEDs langs het fietspad. Ze kunnen er aan bijdragen dat mensen vaker de fiets pakken.

Dat is de conclusie van een onderzoek door het Belgische VIVES University of Applied Sciences onder 7000 fietsers. Dat gebeurde in het kader van het Europese BITS-project (Bicycles and Intelligent Transport Systems) waar onder andere steden als Zwolle, Aarhus, Oldenburg en Brugge in participeren. Fietsers werden vragen voorgelegd in hoeverre ze zitten te wachten op bepaalde ITS-toepassingen die het fietsen aantrekkelijker moeten maken.

Vooral apps scoren hoog. Favoriet zijn apps die fietsdiefstal verhinderen, danwel gestolen fietsen traceren; 74% spreekt dat aan. Sensoren bij verkeerslichten die voor extra groen zorgen zien 72% van de ondervraagden graag. En apps met de snelste route dan wel de mooiste route scoren respectievelijk bij 64% en 61%. Ook apps (of borden) die de actuele reistijd per fiets aangeven zien fietsers wel zitten (59%). Informatieve LEDs langs het fietspad kan de helft van de ondervraagden waarderen.

Maar de bezwaren ziet men ook. Zo’n 4 op de 10 fietsers hikt aan tegen privacy-issues en de afleiding die bijvoorbeeld apps met zich meebrengen.

De voorkeuren variëren overigens wel al naar gelang de demografische kenmerken. Vooral jonge mensen zouden door ITS meer gaan fietsen. Ze zien vooral wat in apps. Ouderen zien meer in LEDs. Deze groep zou ook meer gaan fietsen met een ‘mooiste route app’. Ouders met kinderen wachten vooral op apps die de veiligste route laten zien.

De deelnemers is ook een aantal algemene vragen voorgelegd over de motivatie om al dan niet te fietsen. Ruim vier op de vijf vinden fietsen ontspannend (81%) en nog meer respondenten geven aan ‘van fietsen te houden’ (88%). De respondenten zijn ook overtuigd van de gezondheidsvoordelen van fietsen: 88% geeft aan dat fietsen goed is voor hun gezondheid en voor 68% vermindert het stress. Naast de gezondheidsvoordelen zijn de respondenten zich goed bewust van de milieuvoordelen van fietsen. Ruim 95% van de respondenten is ervan overtuigd dat fietsen goed is voor ons milieu en 89% geeft aan dat fietsen in plaats van gemotoriseerd vervoer helpt tegen klimaatverandering. Meer dan twee derde van de respondenten zegt dat ze met de fiets nieuwe plekken kunnen ontdekken. Tot slot geeft meer dan 75% aan dat de fiets een goedkoop vervoermiddel is.

 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

ITS kan meer mensen in het zadel helpen

Scroll naar boven