Italië valt voor de leenfiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:18-01-2009

De Italiaanse stad Milaan heeft grootse plannen met de leenfiets. Over enige tijd moeten er 5000 in bedrijf zijn. In Rome zijn inmiddels 200 leenfietsen beschikbaar, die goed gebruikt worden.


Milaan begon eind november met de introductie van de huurfietsen onder de naam BikeMe. Begonnen wordt met 1200 fietsen die over 103 stations verdeeld zijn in het stadscentrum. Uiteindelijk moet het systeem uitgroeien tot 5000 fietsen. Het project is opgezet door Clearchannel, dat ook actief is in steden als Barcelona, Washington en Oslo.
De fietsen in Milaan worden gezien als aanvulling op het openbaar vervoer en zijn in dezelfde kleuren gespoten als de bussen en trams. Burgemeester Letizia Moratti benadrukte bij de introductie dat de leenfietsen ook gezien moeten worden als vertrekpunt voor plannen om de stad fietsvriendelijker te maken.
In Rome is de opzet vooralsnog bescheiden. Media vorig jaar werden 200 leenfietsen neergezet door het reclamebedrijf Cemuda. Over het gebruik is men zeer te spreken. Er melden zich 2000 abonnees en de fietsen werden 34000 uitgeleend.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Italië valt voor de leenfiets

Scroll naar boven