Japan zet in op mega-stallingen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:09-11-2009

Het Kasai station in Tokio kent de grootste geautomatiseerde stalling ter wereld. In ondergrondse carrousels kunnen 6480 fietsen opgeborgen worden. Maar ook elders zijn dergelijke stallingen met rond de 1000 plaatsen in bedrijf.


  • De stallingen zijn ontwikkeld door het Japanse staalbedrijf JFE dat inmiddels een tiental van dergelijke stallingen realiseerde. Snelheid en gebruiksgemak kenmerken het systeem volgens de fabrikant. Fietsen die gebruik willen maken van de stallingen moeten zijn voorzien van een tag die het geordend opbergen en snel weer ophalen van de fiets mogelijk maakt. Men plaatst de fiets in een gootje, haalt de chipcard door een reader en de fiets verdwijnt na enkele seconden. Ophalen gaat net zo eenvoudig. Na het lezen van de chipkaart is de fiets binnen 30 seconden weer beschikbaar.
    De eerste zogenaamde Bicycle tree werd in 2006 in gebruik genomen. De ondergrondse stallingen bij het Kasai station omvatten 10 boven elkaar geplaatste carrousels waar 18 fietsen in passen. Daarvan zijn er in totaal 36. Ondertussen zijn er ook bovengrondse automatische systemen verschenen. Parkeren kost de fietser circa 20 dollar per maand.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Japan zet in op mega-stallingen

No data found
Scroll naar boven