Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Kinderen in een bakfiets op een rijbaan met snelverkeer is onwenselijk

'Kinderen in een bakfiets op één rijbaan met snelverkeer is onwenselijk'

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:29-03-2018

Slecht beschermde kinderen in bakfietsen die op de suggestiestrook de weg moeten delen met autoverkeer dat 50 of harder rijdt. Je kunt erop wachten tot dat een keer mis gaat. Dat zegt SWOV-directeur Peter van der Knaap.


‘Laten we proberen dat voor te zijn. Want een bakfiets vormt in de grote steden een uitkomst om kinderen naar school te brengen. Maar dan moet je wel investeren in voldoende breedte en opstelruimte van fietsvoorzieningen.’

Kennisagenda
Van der Knaap noemde het voorbeeld tijdens de Kennisdag Verkeersveiligheidsonderzoek op 27 maart jl. Ruimte op fietspaden is één van de thema’s die de komende jaren meer aandacht zullen moeten krijgen, als het aan de SWOV ligt. Maar er is meer. De SWOV-directeur bood tijdens de Kennisdag een doorkijk naar de verschillende thema’s die de komende jaren de Kennisagenda zullen beheersen op het gebied van verkeersveiligheid.

Kinderen en ouderen zullen extra in de belangstelling blijven staan, maar daarnaast onderscheidt Van der Knaap ook de ‘pragmatici’ als doelgroep, de fietsers die een fiets koopt voor 80 euro en er verder niet naar omkijkt, omdat hij het fietsen zo als vanzelfsprekend beschouwt. Aan de andere kan moet ook de ‘fietspro’ extra aandacht krijgen, zeg maar de snelle fietskoerier.

Speed pedelec
Bijzondere fietsen, zoals de speedpedelec - inmiddels rijden er volgens officiële cijfers 13.000 - zijn al onderwerp van studie. Infrastructuur staat ook hoog op de Kennisagenda, bijvoorbeeld als het gaat om fietsstraten en onderzoekmethoden als Cyclerap. Het autonoom rijdende voertuig komt eraan maar ook de fiets en de fietser zelf verdienen aandacht. Denk aan fietsverlichting en de bescherming van de fietser, zoals de fietshelm, valbroeken en dergelijke. Daar hoort ook gedrag bij; appen staat volop in de belangstelling. Simulatoronderzoek speelt verder een steeds belangrijker rol, bijvoorbeeld met betrekking tot de stabiliteit van de  fiets voor ouderen. En tenslotte kunnen de voordelen van de fiets, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid meer nadruk krijgen, aldus Van der Knaap.

Strategisch plan verkeersveiligheid 
Myrthe Ronteltap van het ministerie van IenW lichtte op de Kennisdag toe hoe het komende strategisch plan verkeersveiligheid er ongeveer uit zal zien. De risicogestuurde aanpak zal centraal staan, waarbij bijvoorbeeld ongevallen voorkomen – denk aan het verwijderen van fietspaaltjes – moet helpen het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Het Plan zal zich niet specifiek gaan richten op doelgroepen. Volgens Ronteltap kijkt men vooral naar de hele keten van een reis. Wat beweegt iemand voor een bepaalde vervoerwijze te kiezen, hoe verhoudt zich de rijgeschiktheid cq. rijvaardigheid zich tot die keuze. Hoe gedraagt de verkeersdeelnemer zich eenmaal onderweg? En wat is de rol van de infrastructuur? En tenslotte gaat het plan in op de registratie van verkeersongevallen, en vooral de vraag hoe je aan goede data komt.

Er loop al een pilot in Amsterdam met een dergelijke aanpak, waarbij wordt gekeken hoe je een risicogestuurde aanpak kunt koppelen met data en wegkenmerken, aldus Ronteltap.

Relevantie

Scroll naar boven