Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

KpVV reeks 'Duurzame mobiliteit in de EU: "Cycling policy in Copenhagen" - Succesvol fietsbeleid

KpVV reeks 'Duurzame mobiliteit in de EU: "Cycling policy in Copenhagen" - Succesvol fietsbeleid

  • Soort:Voorbeeldenbank
  • Uitgever:CROW
  • Datum:07-06-2011
--

  • In het kader van kennisoverdracht over duurzame mobiliteit haalt het KpVV in 2011 vijf Europese praktijkvoorbeelden naar Nederland, gepresenteerd in een reeks. Na Graz op 12 mei, vond op 7 juni de tweede bijeenkomst plaats: spreker Andreas Røhl uit Kopenhagen nam enthousiast het woord over fietsbeleid in zijn stad. Dhr Røhl is hoofd van het Bicycle Program Office van de stad en leidt een team dat de verschillende activiteiten gerelateerd aan fietsen in de stad coördineert. Van infra en campagnes tot zwerffietsen, fietsparkeren en veiligheid.


    Ambitie
    Kopenhagen wil het “aandeel fiets” verhogen van 37% tot 50% voor 2015: is dit (on)realistisch? Wat valt er over fietsbeleid te leren uit Kopenhagen? In het kader van duurzame mobiliteit haalt het KpVV dit jaar vijf praktijkvoorbeelden naar Nederland, gepresenteerd in een reeks. De voertaal tijdens de bijeenkomsten is Engels. Het eerste EU voorbeeld in de reeks was Graz Oostenrijk op 12 mei jl. Op 7 juni vindt de tweede bijeenkomst plaats, met als onderwerp: Fietsbeleid in Kopenhagen.


    Fietsparkeren en fietsveiligheid
    De bijeenkomst werd bezocht door deelnemers uit steden zoals Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Breda. Daarnaast hadden zich ook mensen van adviesbureaus en belangenorganisaties aangemeld. Er waren zo’n 15 mensen aanwezig. De bijeenkomst werd gestart met een kort voorstelrondje, waarbij iedereen zijn naam, functie en organisatie noemde en daarbij één korte vraag die hij graag beantwoord zou willen krijgen door Dhr. Røhl. De vragen gingen onder andere over fietsparkeren en fietsveiligheid. Hoe Kopenhagen hier mee omgaat leest u in het praktijkvoorbeeld.


    De stad en de fiets
    Aan de hand van een powerpoint presentie vertelde Dhr Røhl over de karakteristieken van Kopenhagen. De stad heeft iets meer dan 500.000 inwoners en is erg vlak. Voor woon-werkverkeer is het aandeel fiets al 37% (auto 31%), maar de stad heef tot doel dit in 2030 tot 50% te verhogen. De grote aantallen geven meteen aan waarom de fiets voor politici ook hoog op de agenda staat: een zeer groot deel van de kiezers fietst (heel) regelmatig!

    Om het doel om de beste fietsstad in de wereld te worden te behalen vertelde dhr. Røhl enthousiast over de verschillende maatregelen die de stad neemt. De kwaliteit van de gehele fietsreis moet verbeterd worden, bijvoorbeeld door het verbreden van fietspaden of door bij wegwerkzaamheden te anticiperen op de behoeften van fietsers. Verder staat de stad bekend om de ludieke marketing campagnes die fietsen moeten stimuleren.


    Kosten en baten
    Kopenhagen heeft ervaring opgedaan met kosten-baten analyses van fietsprojecten. De stad heeft ook geprobeerd om gezondheidseffecten mee te nemen in de berekening, met verrassende resultaten. Een Engelstalig document hierover is "Economic evaluation of cycle projects - methodology and unit prices". Dhr. Røhl benadrukte hoe relatief goedkoop fietsinfrastructuur is en dat het belangrijk is om dit te blijven herhalen tegenover m.n. politici.

    Ander interessant onderzoek uit Kopenhagen wees uit dat bakfietsen of “cargobikes” een groot aantal autoritten vervangen. Zo’n 25% van de families met kinderen in Kopenhagen heeft al zo’n “cargobike”. Hierdoor zijn wel aangepaste parkeervoorzieningen en bredere fietspaden nodig.

    Kopenhagen kijkt geïnteresseerd naar Nederlandse steden als het over fietsparkeervoorzieningen gaat en ook van de ontwikkeling van het OV (en aansluiting fiets hierop) denkt de stad van ons te kunnen leren. Verder staan ook de ontwikkelingen op het gebied van elektrische fietsen in de belangstelling.


    Praktijkvoorbeeld
    Meer informatie over het fietsbeleid in Kopenhagen vindt u in het praktijkvoorbeeld.

Relevantie

Scroll naar boven