Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Landelijke Databank Fietsroutes

Landelijke Databank Fietsroutes

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:18-03-2011

Het Fietsplatform werkt aan een landelijke routedatabank. Behalve het netwerk van Landelijke Fietsroutes zijn daar ook de knooppuntnetwerken in opgenomen.


Nederland beschikt over een uitgebreide fietsroutestructuur: een landelijk, breedmazig netwerk van Landelijke Fietsroutes (LF-routes) en aansluitende regionale fietsroutenetwerken op basis van knooppunten. LF-routes zijn vooral bedoeld voor een langere tocht, bijvoorbeeld voor een fietsvakantie. Knooppuntroutes zijn, doordat ze onderdeel vormen van een fijnmazig netwerk, ideaal voor een dag of middag fietsen in de regio.
De LF-routes zijn volgens de landelijke standaard op basis Top10nl ingevoerd in het GIS van het Fietsplatform. Deze informatie wordt vanuit de routedatabank standaard voor beleidsdoeleinden geleverd aan Rijk, provincies en andere partijen. Naast de tracéring van de LF-routes, worden nu ook alle bordlocaties opgenomen in het GIS. Het Fietsplatform heeft ook van vrijwel alle knooppuntnetwerken de routelijnen en knooppuntnummers in de routedatabank opgenomen. Deze gegevens zijn ingevoerd op basis van informatie van derden waardoor de kwaliteit en de actualiteit wisselend is, aldus het platform die streeft naar verbetering van het bestand.
Vanuit de routedatabank worden de huidige gegevens over alle routenetwerken al ontsloten in het Meldsysteem Bewegwijzering Fietsroutenetwerken, voor online meldingen over beschadigde of verdwenen routebordjes. Voor regio’s is het daarom belangrijk dat het actuele tracé in het meldsysteem wordt opgenomen. Regio’s kunnen het meldsysteem ook gratis op hun eigen website plaatsen. Daarmee wil het Fietsplatform stimuleren dat zoveel mogelijk meldingen in hetzelfde systeem worden geplaatst. Dit maakt het voor onderhoudsinstantie overzichtelijk en geeft het platform inzicht in de hoeveelheid meldingen die er landelijk gedaan worden. Van het meldsysteem is vanaf april 2011 ook een mobiele applicatie beschikbaar. Daarmee kunnen fietsers met de smartphone in het veld een melding doen van bijvoorbeeld een ontbrekend routebord.

Relevantie

Scroll naar boven