Lekker anders naar school

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:15-06-2020
Het is een bekend beeld: de straat voor de school loopt ’s morgens vol met auto’s van ouders die hun kinderen afzetten. Dat kan anders, dacht men in Cuijck. Waarom niet eens een keer met de fiets. Of met de pony, of wandelend met de hond.

Samen met de basisscholen in Wijchen en Den Bosch ontwikkelde Cuijck een nieuw initiatief om het dagelijkse breng- en haalpatroon naar de basisschool te doorbreken. Het project Lekker Anders Dag houdt in dat ouders met zichzelf en met hun kinderen afspreken om op die bepaalde dag anders naar school te gaan. ’s Zomers misschien wel een keer met de step, en in de herfst gaan we pompoenen tellen langs de route.
Dat draagt eraan bij de drukte rond de school te verminderen. Maar ook maakt het van het wegbrengen een bijzondere belevenis, een moment van quality time, zoals de organisatie zegt.

Aan de basis van Lekker Anders Dag liggen gedragswetenschappelijke inzichten. Uit een 0-meting onder ouders in Cuijk, Wijchen en Den Bosch, is gebleken dat niet zozeer (het gevoel) van onveiligheid het grote probleem is, maar vooral de irritatie over elkaars keuzes en gedrag. ‘Een werkelijke bijdrage aan de oplossing van het probleem moet zich dus dáár op richten. De problematiek zien wij als een ‘vicieuze cirkel’ die je alleen echt kunt doorbreken als je op het juiste onderdeel iets wezenlijks verandert.’
En op het moment dat je met meer rust en plezier naar school gaat, al is het maar die ene dag, dan voelt die drukte en hectiek rond school ook opeens heel anders, zo is de ervaring.

Intussen heeft Lekker Anders al enkele duizenden deelnemers getrokken. Die worden onder meer actief betrokken gehouden door de inzet van een Lekker Anders Dag Doos, met daarin onder andere tips, een speciale kalender met stickers om de andere dagen te prikken en coole armbandjes.

Het project is zo succesvol dat men nu ook werkt aan een soortgelijke opzet voor sportclubs. En het is genomineerd voor Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2020 (die in november wordt uitgereikt).

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Lekker anders naar school

No data found
Scroll naar boven