Licht uit een spuitbus

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:25-09-2015

Het lijkt te mooi om waar te zijn. Een spray waarmee fietspaden zichtbaar worden in donker. In het Engelse Cambridge loopt een proef.


In een park is 150 vierkante meter voorzien een polyurethaan middel dat overdag UV-licht absorbeert om het ‘s nachts weer af te geven. Het is aan te brengen op beton en asfalt en levert een zachte blauwe gloed op die doet denken aan beelden van het Van Gogh fietspad van Daan Roosegaarde

Onderzoekresultaten zijn niet bekend, maar volgens berichten in de Engelse pers is de gemeente Cambridge ‘plezier verrast’ met de resultaten tot nu toe. 

Goedkoop is het niet. De kosten bedragen circa 10.000 euro voor 100 vierkante meter

 

Nederlandse gemeenten zetten – wellicht ook daarom - ondertussen steeds meer in op lichtgevende belijning. Nadat de experimenten van Heijmans en Daan Roosegaarde op dit vlak de nodige publiciteit genereerden, zijn verschillende gemeenten in de praktijk aan het bekijken of en hoe lang lichtgevende belijning werkt.

Fietspad Zoetermeer door Anker Stuy VervenZo werd vorige week in het Westerpark in Zoetermeer als proef een stuk fietspad voorzien van reflecterende markering door Anker Stuy Verven. De gemeente hoopt dat zo minder geld uitgegeven hoeft te worden aan het laten branden van lantaarnpalen. Het product levert volgens de fabrikant acht uur licht. Dezelfde markering werd eerder al aangebracht op verschillende fietspaden in Friesland. Hogeschool Windesheim doet onderzoek naar de resultaten van een proef bij Jubbega.

 

 

Tenslotte wordt ook reflecterend materiaal dat is verwerkt in het wegoppervlak meer toepepast, hetzij in bestratingsmateriaal, hetzij in het asfalt of beton.

Zo op de Lekdijk nabij Achthoven een project gerealiseerd waarbij reflecterende steenslag is verwerkt op de fietssuggestiestroken en plateau’s.

Relevantie

Scroll naar boven