De Nederlandse Spoorwegen vroegen advies aan het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) over de voorgenomen aanpassingen in de algemene vervoersvoorwaarden voor het meenemen van en fiets of vouwfiets in de trein. Met deze aanpassingen zouden ligfietsen, tandems, en driewielers niet meer toegestaan zijn in de trein, tenzij de reiziger deze als hulpmiddel gebruikt. Daarnaast zou ook het meenemen van Segways verboden worden.
Niet-reguliere fietsen
Het Locov adviseert negatief over deze aanpassing. Het meenemen van ligfietsen en tandems komt maar zelden voor en deze fietsen zijn maar beperkt langer dan reguliere fietsen. Ook zijn deze fietsen in bijvoorbeeld Duitse treinen wel toegestaan. Ook het vervoer van driewielers komt maar zelden voor en omdat deze in de meeste gevallen als hulpmiddel gebruikt worden is het noodzakelijk er ruimte voor te creëren in de trein. Segways en andere steps en e-steps vallen volgens Locov binnen dezelfde maatvoering als vouwfietsen en zouden daarom ook hetzelfde behandeld kunnen worden.
Vouwfietsen
Voor vouwfietsen wil NS een maximale maatvoering doorvoeren, hierover is Locov positief maar adviseert wel om de maximale hoogte aan te passen van 80 cm naar 116 cm zodat ook steps en e-steps hierbinnen vallen. Locov adviseert daarnaast om het mogelijk te maken om vouwfietsen, steps en e-steps op de plek van reguliere fietsen te stallen als de conducteur daarvoor toestemming geeft.
Intercity Brussel
Het is momenteel niet toegestaan om in juli en augustus in de intercity naar Brussel een fiets mee te nemen. NS wil deze periode dit jaar verruimen naar 9 juni tot en met 15 september. Aangezien NS in de toekomst frequenter op deze verbinding gaat rijden en met materiaal waarin meer ruimte voor fietsen is adviseert Locov tegen deze verruiming in de zomer van 2024 en voor de mogelijkheid om het hele jaar door een fiets mee te nemen in de intercity naar Brussel vanaf 2025.
Advies
Het volledige advies van Locov is
hier te lezen. Locov bestaat uit vertegenwoodigers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Nederlandse Spoorwegen, ProRail, de ANWB, Ieder(in), de Fietsersbond, de Landelijke Studentenvakbond, ANBO-PCOB en ROVER.