Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Maaltijdbezorgers gedragen zich niet onveiliger dan andere elektrische fietsers

Maaltijdbezorgers gedragen zich niet onveiliger dan andere elektrische fietsers

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:08-04-2025
Maaltijdbezorgers op een elektrische fiets gedragen zich niet vaker risicovol dan andere fietsers op een elektrische fiets, zo blijkt uit onderzoek van SWOV. Ze zijn wel vaker betrokken bij ongevallen, maar dat komt omdat ze veel tijd in het verkeer doorbrengen.

De markt voor maaltijdbezorging is de afgelopen jaren enorm gegroeid, en daarmee ook het aantal maaltijdbezorgers in het verkeer. In 2021 waren dat er naar schatting zo’n 40.000. Er zijn diverse redenen om aan te nemen dat deze groep meer risico loopt op een ongeval, bijvoorbeeld omdat maaltijdbezorgers vaak jong zijn waardoor ze gevaren minder goed herkennen, op een elektrische fiets rijden die weinig bescherming biedt, zware bagage vervoeren waardoor ze minder stabiel zijn en vaak in de drukke avondspits onderweg zijn omdat mensen dan hun maaltijden bestellen. Aanleiding voor het onderzoek van SWOV is dat er nog weinig bekend is over de feitelijke verkeersveiligheid van maaltijdbezorgers.

Gedrag en ongevallen 
In de periode 2022-2024 voerde SWOV een vragenlijstonderzoek, een observatiestudie op kruispunten en een media-onderzoek uit, waarmee de verkeersveiligheid van maaltijdbezorgers op een elektrische fiets is vergeleken met die van ‘gewone’ fietsers op een elektrische fiets. Uit de resultaten blijkt dat maaltijdbezorgers een kortere ervaring hebben met het rijden op een elektrische fiets dan gewone elektrische fietsers en dat ze veel tijd doorbrengen in het verkeer, vooral in de avondspits en regelmatig in het donker, waardoor ze meer risico lopen. Zowel uit het vragenlijstonderzoek als uit het observatieonderzoek kwam naar voren dat maaltijdbezorgers op een elektrische fiets zich niet meer risicovol gedragen dan gewone elektrische fietsers. Ze fietsen zelfs minder vaak door rood, houden meer afstand en dragen vaker een fietshelm. Andere weggebruikers vertoonden wel vaker negatieve reacties tegenover maaltijdbezorgers dan tegenover andere fietsers, zoals afsnijden en geen voorrang verlenen. Deze houding is mogelijk te verklaren door negatieve berichtgeving over maaltijdbezorgers in de media. Maaltijdbezorgers waren tenslotte vaker betrokken bij een ongeval dan gewone fietsers, maar gecorrigeerd voor het aantal uren dat ze onderweg zijn blijkt hun ongevalsrisico niet hoger te zijn.

Arbeidsvoorwaarden 
SWOV wijst tot slot op het belang van goede arbeidsvoorwaarden. Financiële prikkels zoals het betaald krijgen per bestelling kunnen tot hogere tijdsdruk leiden en als gevolg daarvan tot meer risicogedrag. Daarnaast zouden werkgevers het gebruik van de fietshelm verder moeten stimuleren en het gebruik van de bezorgapp op de mobiele telefoon tijdens het fietsen afraden.  

Het volledige onderzoeksrapport is hier te lezen. 
 
 
Bron: SWOV
 

Relevantie

Scroll naar boven