In Nederland wordt als maximale fietsafstand vaak 7,5 km aangehouden. Bij grotere afstanden verliest de fiets snel terrein op de auto en het ov. De Amerikaanse onderzoekers analyseerden de gegevens van een grootschalig onderzoek naar het vervoersgedrag van de inwoners van de staat. Centrale vraag was of het bereik van voetgangers, fietsers en ov-gebruikers samenhangt met het reisdoel.
Bij de voetgangers speelt het reisdoel nauwelijks een rol, zo bleek, bij het ov wel. Behalve het reisdoel speelt daar ook het type ov (bus, light rail) een rol bij de maximale reisafstanden.
Ook bij de fietsers speelt het reisdoel een belangrijke rol. Bij recreatief fietsen worden de grootste afstanden gereden, tot 40 km, gevolgd door het woon-werkverkeer, tot 20 km. Fietsen met als reisdoel winkelen of entertainment zijn over het algemeen substantieel korter, minder dan 10 km. De gegevens gelden voor Amerikaanse omstandigheden, maar de onderzoekers willen met het onderzoek vooral aantonen dat er mogelijkheden zijn verkeersmodellen nader te verfijnen door meer rekening te houden met de bestemming en niet altijd zonder meer uit te gaan van een enkel 'ervaringscijfer'.
