Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Minder energieverbruik met reflecterende bestrating

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:26-01-2011

Reflecterende fietspaden beginnen aan een bescheiden opmars. Nadat in Noord Holland een eerste proef is gestart met het reflecterende asfalt Luminumpave, is er nu een fabrikant die reflecterende straatstenen levert. Ze werden al toegepast rond de Groningse fietsflat.


Het gaat om de Reflexstone van Kijlstra Bestrating uit Veendam, een betonstraatsteen waarbij de bovenlaag deels is voorzien van een reflecterend steenslag genaamd Luxovit. Daardoor is in verhouding minder licht nodig om gelijkwaardige luminantie te krijgen.
De steen is leverbaar in een aantal kleuren. De luminantiewinst verschilt per kleur en hangt ook samen met de hoeveelheid luxovit die wordt gebruikt. Zo levert de gele Reflexstone een besparing op van circa 7 % ten opzichte van de standaard gele betonstraatsteen. Bij de rode variant loopt dit op tot 35%. Het materiaal is ook te verwerken in andere betonproducten. Zo zijn bijvoorbeeld betonnen banden langs fietspaden reflecterend uit te voeren.
Vooral in Groningen wordt de reflecterende bestrating op een aantal plaatsen al toegepast. Behalve rond de fietsflat bij het station heeft de provincie Groningen de betonnen banden toegepast op de Friesestraatweg N355 bij Pieterzijlom een fietsoversteek te verbeteren. En Groningen Seaports legt in het kader van Revitalisering Oosterhorn een fietspad aan met de rode reflecterende steen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Minder energieverbruik met reflecterende bestrating

Scroll naar boven