Om alle fietsen bij het nieuwe station te stallen, zijn er 3000 tot 4000 extra parkeerplaatsen nodig bovenop de 4400 die al zijn gepland, zo is becijferd. De realisatie van een nieuwe stalling is afhankelijk van het vinden van een geschikte locatie en het rond krijgen van de financiën. De bouw van een extra stalling kost naar schatting 8 tot 12 miljoen euro.
De extra voorziening wordt mede ingegeven door de ontwikkelingen van de laatste jaren. Uit recente tellingen blijkt dat er in 2020 7500 plekken beschikbaar moeten zijn en in 2030 8700. Dat heeft mede te maken met de komst van de Hogesnelheidslijn die veel nieuwe reizigers trekt. Een groot deel van hen komt met de fiets naar het station.
ProRail, de gemeente en NS hebben met adviseurs over mobiliteit en ook met partijen als de Fietsersbond al aan tafel gezeten om de situatie te bespreken. De Fietsersbond vraagt al langere tijd aandacht voor de stallingcapaciteit bij het nieuwe station en de verdeling daarvan over de noord- en zuidzijde. Alle partijen zijn het er over eens dat er vlak bij het station een aanvullende voorziening zou moeten komen. .
Het project Breda Centraal realiseert medio 2015 een nieuw station waarin wonen, werken, winkelen, aan- en afreizen (inclusief parkeren) in één gebouw zijn samengebracht. Breda Centraal brengt mensen bij elkaar en is een samenwerking van ProRail, NS Poort en gemeente Breda.